AMSTERDAM - Gisteren reageerde de GVB op de beschuldiging van het weigeren van een groep Joodse reizigers in de bus. Lees hun statement hieronder.

"Vanochtend bereikten ons via social media berichten dat een groep reizigers zou zijn geweigerd door een busbestuurder, ‘op basis van hun Joodse uiterlijk’. Deze aantijging, die zich al snel verspreidde, raakt ons recht in het hart. Iedereen is bij ons welkom. Niemand mag op grond van zijn uiterlijk worden geweigerd aan boord van onze voertuigen.

De aantijging is met de grootste urgentie en zorgvuldigheid onderzocht. Uit camerabeelden en verklaringen van de bestuurder in kwestie is gebleken dat de bus op de halte is gestopt, achter een eveneens gestopte tram. De betreffende halte - Victorieplein - is een lange halte waar zowel bus als trams, soms achter elkaar, stoppen.

Er hebben zich geen reizigers gemeld bij de deur, of een stopteken gegeven om in te stappen. De busbestuurder is daarna vertrokken. De conclusie op social media dat er met opzet vanwege het uiterlijk van de groep, is doorgereden of toegang is geweigerd, is voorbarig gebleken en onjuist. Dit blijkt te meer omdat de bestuurder op de volgende halte Joods geklede reizigers meeneemt, die hij gastvrij en desgevraagd in het Engels te woord staat. De bestuurder zelf is begrijpelijkerwijs zeer aangeslagen door de aantijgingen. Hij herkent zich, net als GVB, op geen enkele manier in de suggestie die is gewekt op social media.

GVB vindt het kwalijk dat de bestuurder door social media al was veroordeeld, voordat de waarheidsvinding was gedaan."