In het Amstelkwartier in Watergraafsmeer in Amsterdam worden de komende jaren 800 woningen gebouwd. Dat staat in het stedenbouwkundig plan Amstelkwartier 2e fase, dat voor inspraak is vrijgegeven door het college van B en W. Om de komende jaren aan de flinke bouwopgave van de stad te voldoen, wordt in het gebied ingezet op met name hoogbouw met verschillende type woningen. Van kleine studio’s en luxe appartementen tot middeldure huurwoningen en zelfbouw.

Wethouder Grondzaken Eric van der Burg: “We willen van het Amstelkwartier een gemengde wijk maken. Daarom bouwen we zowel sociale huurwoningen als woningen in het midden- en topsegment. Ook trekken we Park Somerlust (langs de Amstel) door de wijk in, zodat er voldoende groen is voor Amsterdammers om te recreëren en te sporten. Om op dit stukje Amsterdam 800 woningen te realiseren, gaan we ook hier de hoogte in.” Per kavel in het Amstelkwartier worden de komende tijd tenderprocedures vastgesteld, waarin deze voorwaarden aan bouwers worden meegegeven.

Bewegende Stad en duurzaamheid

De nieuwe wijk wordt ontworpen op basis van de principes van de Bewegende Stad waarbij fietsen, lopen, sporten en bewegen centraal staan. Wethouder Van der Burg: “Met de Bewegende Stad richten we de openbare ruimte zo in dat Amsterdammers worden uitgedaagd om te bewegen. Dat kan door middel van goede fietsroutes, mooie wandelpaden langs het water en hardlooproutes die in de buurt worden uitgezet. Naast de principes van de Bewegende Stad maakt ook duurzaamheid op het gebied van energie, lucht, mobiliteit en klimaatbestendigheid onderdeel uit van de plannen.

Voorzieningen en bereikbaarheid

Amstelkwartier fase 2 omvat ongeveer 800 woningen, waarvan 30% sociale huur, 40% middensegment, 30% topsegment. Naast woningen is er ruimte voor verschillende voorzieningen, zoals werken, detailhandel en horeca. Ook komt er een nieuwe weg die de Joan Muyskenweg verbindt met de Spaklerweg, de Amstelstroomlaan. Daarvoor komt ook een nieuwe brug over de Duivendrechtsevaart.

Het stedenbouwkundige plan ligt van 1 december 2016 tot en met 11 januari 2017 ter visie.