AMSTERDAM - Gedeputeerde Jack van der Hoek opende op donderdag 11 mei de volledig gerenoveerde voormalige Wachtkamer 3e klasse en corridors naar de horeca aan het eerste perron van Amsterdam Centraal. Hij deed dat samen met Irma Winkenius, manager van Amsterdam Centraal. De provincie Noord-Holland gaf subsidie voor de renovatie.

Tegelijkertijd werden 2 nieuwe trappen vanuit de centrale hal naar de horeca aan het eerste perron in gebruik genomen. Zo kunnen reizigers straks ook zonder ov-chipkaart de horeca bereiken. 10 maanden lang is aan de restauratie van een deel van Amsterdam Centraal gewerkt. Muren werden gestuukt, metselwerk gerestaureerd, bogen hersteld, details geschilderd en schatten (her)ontdekt.

De zandsteen komt uit dezelfde groeve in Bad Bentheim als de oorspronkelijk door architect Cuypers gebruikte zandsteen. Voor het bakken van de profielstenen is gezocht naar de exacte samenstelling van de klei die Cuypers in 1880 gebruikte. En op diverse plekken op de gevel zijn nog vervuilingen van de oude stoomtreinen te zien.