AMSTERDAM - De nieuwe tramhalte op de Leidsebrug is sinds vandaag in gebruik. Fietsers en voetgangers kunnen vanuit de vernieuwde Marnixstraat langs American Hotel weer over de brug. De monumentale Leidsebrug met gerenoveerde natuurstenen beelden is aan één zijde weer van dichtbij te bewonderen.

De nieuwe tramhalte is voor trams richting Stadhouderskade en verder (lijnen 1,2,5). De halte bij de Stadsschouwburg (richting Stadhouderskade) vervalt daarmee. Het Leidseplein heeft daarmee haltes in vier richtingen, waardoor het tramnetwerk straks beter aansluit op de Noord/Zuidlijn.

Fietsers en voetgangers gaan aan de zijde van het casino nog niet via de Leidsebrug, maar via de tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers. De tijdelijke brug wordt eind augustus verwijderd.

Het Leidseplein wordt nu al steeds meer autovrij. Ook de route via de Leidsekade is vanaf heden alleen nog beschikbaar voor bestemmingsverkeer. Taxi’s rijden nog tot eind dit jaar over het Leidseplein. Ook vanaf de Stadhouderskade is het Leidseplein niet meer toegankelijk voor auto’s.