Nieuwe museumentree NEMO ode aan ontwerp van architect Renzo Piano

Door Redactie op Woensdag 26 april 2017 10:59  Algemeen  gebouw, museum, nemoBron: NEMO


Nieuwe museumentree NEMO ode aan ontwerp van architect Renzo Piano

AMSTERDAM - Vanaf vandaag start een bezoek aan NEMO Science Museum in een geheel vernieuwde ruimte. Met de nieuwe entree brengt NEMO het oorspronkelijke idee van de architect ten uitvoer. Het architectenbureau van Renzo Piano was actief betrokken bij deze vernieuwing van het museum. Schaal, vorm en materiaalkeuze van het gebouw benadrukken de relatie met het water en de binnenstad. 

De glazen plint (het onderste deel van de gevel) van het gebouw is in de nieuwe entree volledig transparant en verbindt binnen met buiten. Vanaf het water en de kade is er doorkijk naar de publieke ruimtes en de begane grond van het museum. De nieuwe entree heeft een open uitstraling met zicht op alle tentoonstellingsverdiepingen. De vergrote ruimte biedt de jaarlijks groeiende groep bezoekers van het museum een warm welkom.

Icoon voor de stad
20 jaar geleden betrok NEMO Science Museum het bijzondere, geoxideerde koperen gebouw aan het Oosterdok. Renzo Piano ging bij het ontwerp uit van de historische plek in Amsterdam en verwees duidelijk naar haar geschiedenis en omgeving. “Het gebouw van NEMO Science Museum eert de rijke geschiedenis van dit voormalig VOC havengebied en de relatie van Amsterdam met water. Bezoekers betreden het museum via een transparante lichte ruimte met een goed zicht op het hele museum. Daarnaast verbindt de glazen pui het interieur met het water buiten waardoor het er als het ware op drijft” aldus Renzo Piano.

Het ontwerp van de nieuwe entree
Rust en ruimte zijn de sleutelwoorden voor de invulling van het open en overzichtelijke nieuwe entreegebied dat interieurarchitectenbureau Studio Linse ontwierp. “In één oogopslag opent de multifunctionele, transparante ruimte zich voor de diverse groep van museumbezoekers. Het houten verticaal patroon, volgt de contouren van het gebouw en geeft warmte aan het stoere karakter van het industriële interieur. Het houten patroon en de nieuwe doorlopende antracietkleurige betonnen vloer zorgen voor verbinding en eenheid in een iconisch landmark” licht Paul Linse toe.

Heel NEMO vernieuwt
De nieuwe entree maakt deel uit van een reeks vernieuwingen die het museum tot 2020 doorvoert. Iedere verdieping krijgt de komende tijd een duidelijk herkenbaar thema en meer aanbod voor alle generaties bezoekers. Vanaf 2015 zijn nu twee van de vier verdiepingen vernieuwd en voegde NEMO zelfs een compleet nieuwe tentoonstellingsverdieping toe op het dak van het gebouw.