AMSTERDAM - Joekels zijn het, de gasleidingen die vervangen worden op de Prins Hendrikkade en het Singel.

In week 16 zijn de eerste buizen voorzichtig losgezaagd, nadat de gasleidingen op twee punten spanningsloos zijn gemaakt. Dit was zichtbaar omdat het laatste gas via een vlam naar buiten kwam. “Affakkelen heet dat”, zegt Marc Teeuwen van Van de Heuvel.
De nieuwe methode om de gasleidingen te vervangen is een soort ‘modulair’ systeem, waardoor de omgeving met kleine werkterreinen te maken heeft. “Vroeger zou de hele straat weken openliggen om een buis te vervangen. Nu kunnen we de buizen deel voor deel aan elkaar smelten.” Toch is het geen eenvoudige klus. De grootte van de gasleidingen zijn enorm. Voor deze plek is zelfs een ‘800-ponder’ gegoten. Dit is een koppelstuk om de oude en nieuwe gasleiding aan elkaar te zetten, deze afmeting wordt bijna nooit gebruikt.

Het vervangen van gasleidingen op deze manier is positief voor de omgeving. Zeker op dit drukke stuk in Amsterdam is dit een pluspunt. Voetgangers en fietsers gaan langs de bouwhekken heen en weer. De voorbijganger die een blik in de bouwput werpt, vraagt verbaasd: “Is dat een gasleiding?!”
Het is specialistisch werk. Van de Heuvel is een van de twee partijen in Nederland die dit kan. Vrolijk en trots doen de mannen hun werk en bereid om nog een keer uit te leggen wat er stap voor stap gebeurt.