AMSTERDAM - Vanaf 20 maart zetten de schippers van het GVB de eerste reizigers over via een gloednieuw veer: IJveer 61.

IJveer 60 en 61

IJveer 61 is in een half jaar tijd de tweede nieuwe aanwinst op de vloot. Net als het in oktober jl. in gebruik genomen IJveer 60, is het nieuwe schip groter en schoner dan de huidige veren. Ook met IJveer 61 kunnen 310 mensen overgezet worden. Dat zijn er zo’n 70 meer per vaart. Een welkome aanvulling voor de vele reizigers die elke dag van en naar Amsterdam-Noord oversteken. Het nieuwe veer wordt ingezet op de verbinding Centraal Station - Buiksloterweg.

Stiller én schoner

Reizigers merkten na hun eerste overtochten met het nieuwe IJveer gelijk op dat het schip opvallend stiller is. Ook IJveer 61 wordt voortgestuwd door elektrisch aangedreven roerpropellers van 250 kW elk, die op hun beurt weer worden aangedreven door 4x133 kW dieselgeneratoren en accu’s. Aan boord zijn 26 accu’s, goed voor 136 kWh. Een uitlaatgassen-nabehandelingssysteem filtert de uitstoot. Hiermee wordt de uitlaatemissie gereduceerd tot het niveau van tenminste Stage V, die medio 2019 van kracht zal worden.

Doop

Eén van de vrouwelijke schippers van het GVB had de eer om het schip officieel tot IJveer 61 te dopen. De eerste reizigers werden op 20 maart door de Gemeente Amsterdam en het GVB in het zonnetje gezet met een kleine traktatie om de start van de lente én start van het nieuwe IJveer te vieren.

Meer nieuws over Amsterdam ontvangen?

Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief met algemeen nieuws over de stad en informatie uit uw eigen stadsdeel en buurt.