AMSTERDAM - Op zoek naar een nieuwe fietspomp? Je wilt natuurlijk een goede pomp waarmee je vele bandjes kunt oppompen en dat deze een tijd mee gaat. Ze zijn bijna overal wel verkrijgbaar tegenwoordig, maar zijn ze wel van goede kwaliteit? Waar moet je precies op letten voordat je een fietspomp gaat kopen? We hebben hier alle informatie die je nodig hebt.

Voor welke ventielen ga je de pomp gebruiken?

In Nederland is het meest voorkomende ventiel het Dunlop ventiel, ook wel het Hollands ventiel genoemd. Maar er zijn nog meer verschillende type ventielen die worden gebruikt, met name op mountainbikes en racefietsen. Zo zien we op deze fietsen vaak een autoventiel en het Presta ventiel voorkomen. Deze ventielen worden ook wel een Schrader ventiel en een Frans ventiel genoemd. Daarom is het belangijk om te weten voor welke type ventielen je de fietspomp gaat gebruiken. Zo kun je al makkelijker een geschikte fietspomp kiezen die bij jouw fiets of fietsen past.

Fietspomp met Barometer of niet?

De juiste bandenspanning is iets waar eigenlijk te weinig aandacht aan wordt besteed. Wat de meeste doen, is wat lucht in de band pompen en voelen of deze een beetje hard is. Maar rijden op bijvoorbeeld te zachte banden is niet goed voor de fietsbanden, dit zorgt namelijk voor onnodige slijtage. Maar ook lever je bij een elektrische fiets een stuk actieradius in en dat is zonde! Een fietspomp kopen met een barometer is zeker aan te raden, zo weet je precies hoeveel lucht je in de banden pompt en gaan de buitenbanden en binnenbanden een stuk langer mee.

Welke merken zijn betrouwbaar en gaan lang mee?

Goedkoop is duurkoop, dat geldt ook voor fietspompen. Er zijn vele merken die betrouwbaar en degelijk zijn. Zo zijn Topeak, Jumbo, Mirage, Schwalbe en Simson een aantal bekende merken die zich in de praktijk al vele jaren hebben bewezen. Je betaald mogelijk iets meer, maar ze gaan ook langer mee. Dit zijn pompen die al in vele schuren staan en al veel bandjes hebben opgepompt.