NEDERLAND - Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Door de coronacrisis zitten nog meer ouderen thuis en kunnen (klein)kinderen en vrienden niet meer op bezoek komen. Ouderenplatform UP! gaat deze eenzaamheid te lijf door ouderen met elkaar te verbinden. Normaal gesproken doen ze dat door face to face groepsgesprekken over schurende thema’s die er toe doen als je ouder wordt, maar door de huidige omstandigheden kan dat nu niet. Daarom introduceert UP! In je Uppie aan de lijn, telefonische groepsgesprekken waarin ouderen uit heel Nederland leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten en kunnen praten over zingevende thema’s.

In je Uppie aan de lijn
De telefonische groepsgesprekken vinden meerdere malen per week plaats en alle ouderen uit heel Nederland kunnen meedoen. Er kunnen zo’n 6 à 7 deelnemers meedoen aan een gesprek, dat een klein uur duurt. Daarnaast is er een gespreksleider en een thema, waarover elke oudere mee kan praten. Thema’s zijn bijvoorbeeld vriendschap, dankbaarheid, familie of het nieuwe nu.

Alet Klarenbeek, oprichter van UP!: “Zeker in deze tijd willen we ouderen de mogelijkheid geven om een goed gesprek te hebben. Het thema biedt aanknopingspunten om te vertellen wat je belangrijk vindt in het leven. De gespreksleider zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt. Ook al kan je elkaar niet zien, je leert elkaar op een vriendelijke en sfeervolle manier kennen”.

Zingeving
Spreek je dan met onbekenden? Ja, maar het ijs is zo gebroken, want iedereen zit immers in hetzelfde schuitje. Ouderen stellen zichzelf voor aan de hand van hun naam, leeftijd en uitzicht. Zo kon het gebeuren dat deelnemers aan weerszijden van hetzelfde park zitten te bellen. De 69-jarige Nel komt uit Utrecht en deed mee met In je Uppie aan de lijn. Ze heeft weinig sociale contacten en dat merk je juist in deze tijd: “Je kan iemand zo verschrikkelijk missen. Om dat alleen zijn te doorbreken geef ik mezelf een duwtje en ga de natuur in. Of ik doe mee aan zo’n groepsgesprek. Het was heel bijzonder om zelf wat te vertellen en de verhalen van anderen te horen. Ik begon daarna met een goed humeur aan de dag!”

Neurowetenschapper Erik Scherder: “Het is belangrijk voor de conditie van je brein om in beweging te blijven. Fysiek is dat nu wat moeilijker in deze corona tijd, maar je brein kun je actief houden. Uit onderzoek blijkt dat het nóg beter is om iets te doen dat je moeilijk vindt, dat is goed voor de kwaliteit van de witte stof in je brein. Zo’n groepsgesprek is een ongebruikelijke actie, die je brein echt ‘aan’ zet. Je moet immers je verlegenheid overwinnen en vervolgens een gesprek voeren met mensen die je niet kent en niet ziet. Reken maar dat dat wat doet met je brein. Ik kan me voorstellen dat je even een drempel over moet, maar het zal een positieve werking hebben.”

Werkwijze
Het is heel gemakkelijk om deel te nemen aan de telefonische groepsgesprekken. Aanmelden kan via de website van UP! of door even te bellen. Er is keuze uit verschillende thema’s en gespreksmomenten. Je krijgt na aanmelding een nummer toegestuurd dat je kan bellen op de starttijd van het groepsgesprek. Vervolgens kom je direct in het groepsgesprek terecht. Deelname is gratis.

Informatie en aanmelden: http://www.upinnederland.nl | Bel 06 17 17 62 82