DEN HAAG - Drie nieuwe ambassadeurs kwamen gisteren hun geloofsbrieven* afgeven bij onze Koning Willem-Alexander. Want ook op de dag van de verkiezingen in Nederland gaat het werk en verplichtingen van de Koning gewoon door.


Wie werden ontvangen door onze Koning? Op 17 maart 2021 werden op Paleis Noordeinde in Den Haag achtereenvolgens ontvangen de Ambassadeur van de Republiek India, Z.E. Pradeep Kumar Rawat(foto), de Ambassadeur van de Republiek Bulgarije, Z.E. Konstantin Stefanov Dimitrov en de Ambassadeur van de Dominicaanse Republiek, Z.E. Juan Bautista Durán.

Bij de overhandigingen van de geloofsbrieven werden uiteraard de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen: de Ambassadeurs kwamen aan de achterzijde van Paleis Noordeinde aan met de auto. Het militair ceremonieel was aangepast. De geloofsbrieven werden niet zoals normaal, rechtstreeks aan de Koning overhandigd, maar door de Ambassadeurs ieder voor zich op een tafel geplaatst.

*Geloofsbrieven zijn twee documenten van een buitenlands staatshoofd, die een ambassadeur na diens aanstelling aan de Koning aanbiedt.

‘Weetjes’ over de nieuwe ambassadeurs:

Ambassadeur van de Republiek India, Z.E. Pradeep Kumar Rawat,
Ambassadeur Rawat trad in 1990 in dienst bij de Indiase buitenlandse dienst. Hij koos ervoor om Mandarijn Chinees te leren als zijn vreemde taal en diende in Hong Kong en Beijing tussen 1992 en 1997. Zijne Excellentie Rawat spreekt vloeiend Chinees. Hij keerde in 1997 terug naar Delhi en diende meer dan 3 jaar in de East Asia Division. Daarna was hij eerste secretaris van de Indiase missie in Mauritius. Hij begon zijn tweede ambtstermijn in Beijing in 2003 als raadgever en eindigde in 2007 als plaatsvervangend hoofd van de missie. Z.E, Rawat keerde terug naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werkte tussen 2007 en 2009 als directeur (Oost-Azië) in de Oost-Aziatische divisie en daarna was hij 10 maanden aan de Zuid-Aziatische universiteit verbonden. Vervolgens was hij van 2014 tot 2017 gemeenschappelijke secretaris (Oost-Azië) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, New Delhi. Z.E. Rawat was ambassadeur van India in Indonesië en Timor-Leste van september 2017-december 2020. Hij is getrouwd met Ms. Shruti, en ze hebben twee dochters. Bron:
website Embassy of India.

Ambassadeur van de Republiek Bulgarije, Z.E. Konstantin Stefanov Dimitrov
Ambassadeur Konstantin Stefanov Dimitrov is van origine een Bulgaars politicus en was lid van het Europees Parlement tot 2007. Zijne Excellentie Dimitrov is lid van de Democraten voor een sterke Bulgaarse partij, die deel uitmaakt van de Europese Volkspartij-Europese Democraten, en hij werd zelf lid van het Europees Parlement op 1 januari 2007 met de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie. In januari 2013 ontving de Ambassade van Bulgarije onder leiding van Z.E. Dimitrov als eerste ambassade in het Verenigd Koninkrijk het ‘Grassroot Diplomat Initiative Honouree’ voor haar bijdragen aan de Bulgaarse School op de
Ambassade. Bron: divers

Ambassadeur van de Dominicaanse Republiek, Z.E. Juan Bautista Durán.
De benoeming van Ambassadeur Dr. Juan Bautista Durán heeft vreugde gebracht in de stad Madrid, vooral bij zijn collega's van de Modern Revolutionary Party (PRM) die al drie maanden op dit soort acties wachtten. Zijne Excellentie Dr. Bautista Durán, diende tijdens de onlangs laatste verkiezingscampagne als voorzitter van de United Movement for the Change of Support voor de presidentiële kandidatuur van de heer Luís Abinader voor zijn partij de PRM. Z.E. Dr. Juan Bautista Durán kreeg de voorkeur met decreet nr.626-20 waarin hij werd benoemd tot gevolmachtigd ambassadeur in Nederland. Z.E. Dr. Durán is de tweede persoon in het volledige PRM die een benoeming in Europa heeft bereikt onder leiderschap van de heer Luís Abinader, nadat de heer César Baltasar Méndez werd benoemd tot consul- generaal in de stad Barcelona. Bron: Las Primeras