AMSTERDAM - Nico Schoen (67) uit Osdorp is troeptrimmer. What’s in a name? Nico houdt niet van troep, en wél van trimmen. Dus dan ben je een troeptrimmer.

Osdorper Nico Schoen combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval. Een paar keer per week gaat hij in sporttenue van huis. Gympen aan, werkhandschoenen aan en boodschappentas mee: trimmen maar.

Troeptrimmen is mijn bijdrage

Nico: “Twaalf jaar geleden begon ik met opruimen. Ik ergerde mij eraan hoeveel afval er altijd lag op mijn hardlooproute. Ik heb nu altijd een boodschappentas bij me en er zijn altijd prullenbakken in de buurt. Wat mij motiveert is het besef wat plastic afval doet met het milieu. Veel plastic komt in de oceaan terecht. Ik voel me geroepen om er iets aan te doen. ‘Troep trimmen’ is mijn bijdrage. Ik krijg veel leuke reacties en bedankjes van mensen die mij bezig zien. Dat motiveert mij om er mee door te gaan. ‘Goed bezig!’ zeggen mensen en steken hun duim op.”

Bent u al geïnspireerd?

“Mijn troeptrimmen inspireert andere mensen. Zo loopt er iedere zondag een veiligheidsdeskundige mee en ook een gepensioneerde onderwijzer combineert het uitlaten van zijn hond met het opruimen van zwerfafval. De gemeente doet veel en wij helpen een handje. De containeradoptanten bijvoorbeeld doen goed werk, en verschillende groepen vrijwilligers maken delen van Sloterpark en het Rembrandtpark schoon.

Duizend pakjes Marlboro

Bij hangplekken van jongeren vind ik altijd veel wietzakjes. Ik ben er een verzameling mee begonnen. Een kunstenaar leverde ik duizend gevonden Marlboroverpakkingen voor zijn expositie in Bergen op Zoom. Nu verzamel ik plastic petflesjes, geinspireerd door Peter Smith van KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Nooit) voor het project van de Plastic Madonna.

Ik geloof in wat KLEAN zegt: Als we met een kwart van alle Nederlanders één stuk zwerfvuil per dag oprapen, dan is Nederland in drie dagen helemaal schoon.’

Meer lezen en zien?