Nelis Snijder (83) groeide op in de Jordaan, werd 53 jaar geleden Ajacied en was 30 jaar bode-chauffeur bij de gemeente. Tussen 1968 en 1997 reed hij onder andere burgemeesters Samkalden, Polak, van Thijn en Patijn naar de gewenste bestemming. Tien jaar lang organiseerde hij jaarlijks een voetbalduel tussen de gemeenteraad en ambtenaren. En daar leerde hij burgemeester van der Laan kennen.

Fantastische baan 

“Voordat ik bode van burgemeester bij Samkalden werd, was ik al 5 jaar werkzaam voor de gemeente. Na een jaar solliciteerde ik als chauffeur en dat heb ik tot m’n 65-ste gedaan. Ik had zo'n fantastische baan. Ik kwam overal en ontmoette veel mensen. Zo heb ik jarenlang de krans overhandigd aan de burgemeester op 4 mei bij op de Dam. En ik ga nog steeds naar de herdenking bij de Dokwerker. Zo speciaal.”

Liefde voor mijn vrouw én Ajax

“Ik ontmoette mijn vrouw en kwam bij mijn schoonfamilie thuis. Allemaal Ajacied. Ah, ga nou mee, zeiden ze. Maar ja, ik ging liever naar mijn eigen club op de Spaarndammerdijk. Ze hebben me overgehaald. Ik was drie keer bij Ajax geweest en was toen om: ik was Ajacied. Zo ben ik bij Ajax gekomen. Ik ben nu 53 jaar getrouwd, dus t is al zolang geleden. De liefde is altijd gebleven. Voor mijn vrouw én voor Ajax.

Jaarlijkse voetbalwedstrijd 

“Ik organiseerde elk jaar een voetbalwedstrijd tussen de gemeenteraad tegen ambtenaren. Door mijn contacten kon ik makkelijk een voetbalveld regelen. Ik ging bij Ajax naar binnen en vroeg: mag ik gebruik maken van het Ajaxterrein?

We speelden bij AFC, de Meer, het Olympisch Stadion en twee keer in de Arena. Ed van Thijn deed mee Patijn en ook Eberhard. Polak hield niet zo van voetbal. Ed van Thijn wél. Ik zat met hem in vak 103 in de Arena. Eberhard is helemaal gek van voetbal, he.”

50 jaar vrijwilliger

“Vijf maanden geleden werd ik gehuldigd door Ajax omdat ik 50 jaar vrijwilliger was. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kreeg ik een grote kist van de voorzitter met drie heerlijke flessen wijn erin. Ik draaide me om en toen stond Eberhard achter me. Die was daar om de voorzitter van Ajax de ridderorde te geven. Ik vond het heel leuk om hem weer te zien.

Huldiging van Ajax 

“Een jaar voor mijn pensioen was ik bij de huldiging op het Museumplein. Wij moesten een klein beetje in de gaten houden of mensen niet op het podium klommen. Ik weet het nog goed: het was verschrikkelijk warm die dag. De brandweer was aan het spuiten voor de afkoeling. Het podium was bij het Concertgebouw. Zover je kon kijken tot aan het Rijksmuseum stonden mensen.

Bij de huldiging op het Leidseplein klommen ze in de bomen. Toen was er ook veel enthousiasme, maar nu is het overdreven. Het is meer een sensatie, het is een hype, vind ik. Iedereen wil Ajacied zijn.

Dit jaar ga ik thuiskijken. Ik ben niet meer zo stabiel en durf niet meer om in zo'n grote massa te staan.”

Ajacied ben je niet zomaar.