AMSTERDAM - Nederland heeft helaas niet echt een zonnig klimaat. Kamperen is dus niet altijd een pretje. Bij de Outside Inn wel. Bij dit unieke hotelconcept staat er onder een dak een vintage caravan met een goed bed voor je klaar. Geen camping waar je met je rol toiletpapier door de regen moet. Hier stap je uit je caravan op het droge kunstgras en zijn de sanitaire voorzieningen van topkwaliteit. Je slaapplek is een gepimpte vintage caravan. Maar je kunt ook kiezen voor een strandhuisje met zand voor de deur, een pipowagen of een andere special. Volgens oprichter en classic caravan-restaurateur Willem Megens voorziet zijn indoor camping in een behoefte bij mensen die het standaard hotel zat zijn, gewoon kamperen niet zien zitten en op een ideale plek in Amsterdam en toch vlakbij de natuur willen verblijven.

Willem Megens is een bevlogen man. Zijn passie voor het opknappen van classic cars en caravans lag aan het idee voor Outside Inn ten grondslag. In combinatie met zijn liefde voor reizen is de indoor camping met gave kampeermiddelen niet eens zo’n gekke ingeving.

1000 m² indoor camping
Verhuurders en overheid vonden dat echter wel. Het was een opgave om een locatie te vinden. Vlakbij metrostation Van der Madeweg is het uiteindelijk gelukt. Een ideale ligging, want je bent in 8 minuten met de metro downtown en met de fiets in 8 minuten in de prachtige polder. Het oude bedrijfspand is aan de buitenzijde een eyecatcher geworden met boven op de zwarte gevel een oude hippie caravan. Binnen zijn in de ruimte van maar liefst 1000 m² de industriële looks deels bewaard gebleven. Zo zijn de betonnen kollommen en dak met lichtstraat gewoon zo gelaten. Boven op dat oude dak staat dan wel weer een reusachtige, nieuwe luchtverversingsinstallatie. Deze was al geïnstalleerd om de gasten te voorzien van lekker frisse lucht in de hal. In deze Corona tijden draagt dit echter ook tevens bij aan de veiliger binnenklimaat. Verder zijn er state-of-the-art sanitaire voorzieningen met vloerverwarming en een one-of-a-kind Heineken 0.0 lounge in de kelder gebouwd.

Vintage caravan, nieuw bed
Op een weelderig groen gazon staan verspreid door de hal allerlei oude caravans. Strak onderhouden tweewielers, zo lijkt het. Schijn bedriegt. Sommige kwamen hier bijna slooprijp binnen en vergde het alles van Willem om er iets moois van te maken. “Het voordeel was dat ik de binnenkant toch moest leegslopen”, zo laat Willem weten. “Als je een goed bed wilt plaatsen, dan heb je veel vrije ruimte nodig. We vullen dat aan met een kastje en soms nog een zitje. Meer plek is er niet. Maar dat is niet erg, want je stapt zo naar ‘buiten’ op het gras, waar je een eigen zitje voor je caravan hebt.”

Specials en strandhuisjes
Naast caravans komen er ook andere speciale overnachtingsmogelijkheden. Er is al een zogenaamde Pipo-wagen opgeknapt. Nu is Willem bezig met een busje, waarmee vroeger croissants en baguettes op Franse campings werden rondgebracht. Ook is er een rijtje strandhuisjes aanwezig. Iedere vrijstaande Cabana is in vrolijke kleuren geschilderd en heeft een eigen terras en zandstrandje. Voor @the Beach haalde Willem zijn inspiratie uit de stad die zijn naam draagt: Willemstad, Curacao.

Ideale ligging
Willem is klaar om de eerste gasten te ontvangen. Daarnaast zal hij doorgaan met het restaureren van classic caravans. De eerste boekingen zijn al binnen via www.outsideinn.nl. “Ongelofelijk, want we konden tot op heden amper laten zien hoe het zou worden”, constateert Willem tevreden. “Waarschijnlijk is men gevallen op het unieke concept in combinatie met de ideale ligging”.