AMSTERDAM - In 2017 is het 72 jaar geleden dat Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd. De eerstvolgende Nationale Holocaust herdenking zal zijn op zondag 29 januari 2017. De herdenking is aan het eind van de ochtend bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark, aan het begin van de Plantage Middenlaan.

Na de plechtigheden is er voor particulieren en organisaties gelegenheid hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Stille tocht

De stille tocht begint om 11.00 uur vanaf het Stadhuis/Muziektheater. Via het Meester Visserplein, Jonas Daniël Meijerplein en de Plantage Middenlaan loopt de stoet naar het Wertheimpark.

Programma ziet er als volgt uit:

  • 10.00 uur - Verzamelen in het Stadhuis
  • 11.00 uur - Stille Tocht naar Wertheimpark
  • 11.30 uur - Herdenking bij het Spiegelmonument in Wertheimpark
  • Burgemeester spreekt en legt een krans namens het Gemeentebestuur
  • 12.15 uur - Einde bijeenkomst.

Bereikbaarheid

Tussen 11.00 en 11.30 uur wordt het autoverkeer op de route tegengehouden en ter plekke omgeleid. De tramlijnen 9 en 14 rijden een aangepaste route. Informatie hierover leest u t.z.t. op de site van het GVB (www.gvb.nl). Het stadhuis is te bereiken met het openbaar vervoer, metro en sneltram 51 (halte Waterlooplein) of tramlijnen 9 en 14 (zelfde halte).

Parkeren

Op zondag 29 januari worden ook de parkeervakken vanaf het Wertheimpark tot aan de Anne Frankstraat tijdelijk opgeheven. Dit wordt van te voren aangegeven met waarschuwingsborden. Er zijn betaalde parkeergarages in de omgeving van het stadhuis. Zij die in het bezit zijn van een invalidenparkeervergunning kunnen parkeren bij de hoofdingang van het Stadhuis/Muziektheater op vertoon van de vergunning.

Fietsenrekken

In de omgeving van het Wertheimpark zijn fietsenrekken verwijderd. Dit is aangegeven op waarschuwingsborden die zijn geplaatst. Fietsen die aan gemeentelijk eigendommen zijn bevestigd worden ook verwijderd. Is uw fiets verwijderd dan kunt u contact opnemen met het Fietsdepot via 020 334 4522. Eventuele schade aan fiets en/of slot is voor rekening van de eigenaar.

Wie, wat, waar

  • Nationale Holocaust Herdenking
  • Zondag 29 januari 2017
  • Spiegelmonument in Wertheimpark
  • www.auschwitz.nl