AMSTERDAM - Deze zomer is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder dagelijks een uur langer open tot 18.00 uur. Daarnaast organiseert het museum in juni activiteiten voor jong en oud.

Voor het eerst is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in de zomermaanden open tot 18.00 uur in plaats van tot 17.00 uur. Sinds de heropening van het vernieuwde museum in 2015 ontvangt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder jaarlijks zo’n 120.000 bezoekers. Directeur Birgit Büchner licht dit toe: ,,We merken dat mensen graag aan het eind van de dag nog ons museum willen bezoeken. Nu moeten we vaak ‘nee’ verkopen, en met deze verruiming is dat verleden tijd.” Ook het museumcafé is tot 18.00 uur open en biedt een kaart van lokale bieren en borrelhapjes.

Activiteitenoverzicht juni 2017

Zondag 4 juni concert: Red Light Jazz in Op Solder

Een heerlijk akoestisch optreden van het Gideon Tazelaar Trio in het museumcafé op de eerste verdieping: een goede manier om op Eerste Pinksterdag aan de zondag beginnen. Uiteraard is het café open dus koffie of thee met wat lekkers is ruim voorhanden. Daarna nog de huiskerk bezoeken? U kunt een kaartje voor het museum aan de kassa kopen.

Tijd: 11.00 – 13.00 uur

Locatie: museumcafé

Kosten: gratis (excl. museumbezoek)

Zondag 25 juni lezing: Uit de beerput van Ons’ Lieve Heer op Solder

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is in de keuken een wc uit de 17e eeuw te zien. In 2013 werd, in het kader van funderingsherstel, de beerput onder dit privaat opgegraven door de archeologen van Monumenten en Archeologie van de stad Amsterdam. Een privaat werd ook gebruikt als afvalbak. Naast voedselresten bevatte de inhoud honderden gebruiksvoorwerpen van keramiek, glas, metaal en hout uit de periode 1675-1750. Deze vondsten geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers uit die tijd, een gemêleerd gezelschap van kerkgangers, de gasten van het bierhuis van de familie Van der Meulen op de begane grond tot de pastoor met zijn twee zusters. De lezing over de vondsten uit de beerput wordt gegeven door gemeentelijk archeoloog Ranjith Jayasena van Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam.

Aanvang: 11.00 uur

Lezing: 11.30 – 12.30 uur

Kaarten: vanaf 8 juni te koop via de online ticketshop van het museum

Zondag 25 juni (familie)activiteit: Archeoloog op Solder

Scherven. Heel veel scherven. Die vonden archeologen toen zij een paar jaar geleden de 17de-eeuwse beerput onder Museum Ons’ Lieve Heer op Solder blootlegden. Tot op de dag van vandaag zijn vrijwilligers bezig om al deze scherven weer tot bierpullen, potjes en schalen te lijmen. Op zondagmiddag 25 juni kunnen kinderen aan de slag als Archeoloog op Solder. In een doosje dat je van het museum krijgt, zitten allerlei soorten scherven. Plak ze aan elkaar en noteer wat je vindt op een onderzoekskaart. Wie eerst meer wil horen over de vondsten uit de beerput onder Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder, kan om 11.30 uur komen luisteren naar de lezing van gemeentelijk archeoloog Ranjith Jayasena.

Tijd: Doorlopend vanaf 13.00 tot 16.00 uur

Kosten: gratis bij een bezoek aan het museum

Over Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, is een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis gaan een prachtig gerestaureerd woonhuis en een complete kerk schuil. Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het museum heeft als doel het cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend te houden. Het is de plek waar de geschiedenis van religieuze diversiteit en tolerantie verteld wordt als inspiratie voor heden en toekomst.