BEVERWIJK - 14 maart vertrokken Melissa en haar moeder samen naar Uganda. Om daar in de hoofdstad Kampala onze Compassion 'sponsor-kinderen' te ontmoeten.

Melissa was van te voren even naar Schiphol gereden voor een mooi vliegtuigje, haar moeder verscheen met een mooie pop. Zo vertrokken ze met 3 volle koffers vol met cadeaus, kleding en speelgoed naar het verre Afrika.

Met als hoogtepunt, het ontmoeten van Jackson en Peace. Beide wonend aan de andere kant van Uganda. Ze schrijven nu al een aantal jaren brieven. Toen deze reis voorbij kwam wilden zij allebei mee: ''we wilde ze 'live' ontmoeten''

Door onze sponsoring kunnen Jackson en Peace naar school en is er voor hen medische zorg beschikbaar wanneer nodig.

Melissa en haar moeder hadden bij de Hema een fotoboekje gemaakt en hebben samen met de Jackson en Peace de foto's gekeken. Ze hebben samen met auto's gespeeld, touwtje gesprongen en gespeeld in de binnen speeltuin waar ze verbleven. Ze spraken beide (nog) geen Engels, maar gelukkig was er een vertaler aanwezig.
''We genoten van het spelen, samen zijn en het rijst eten. Wat zonder bestek gegeten werd. IJs was voor Jackson en Peace nieuw, dit vonden ze niet zo lekker.''

Voor Melissa was deze reis levens veranderend. ''Je ziet met eigen ogen hoe mensen in armoede leven, maar ook wat er aan gedaan wordt om kinderen hieruit te bevrijden. Het meest confronterende is, dat helaas niet alle kinderen hieruit 'bevrijd' kunnen worden. Dat geeft een gevoel van wanhoop. Je moet even een knop omzetten en je proberen te richten om te dingen die er wel zijn. Hier hadden en hebben we nog steeds moeite mee. Gelukkig was de dankbaarheid duidelijk voelbaar.''

Wat fijn was om te ervaren dat wij zelf heb kunnen zien wat er met je sponsorgeld gebeurd; ze krijgen goede maaltijden, er wordt kleding van gekocht, schoenen (dit is uniek, de meeste kinderen lopen op blote voeten), ze krijgen een speciale kinderbijbel en een klamboe.

Omdat Malaria een veel voorkomende ziekte is. Eerst dacht ik, één klamboe is toch veel te weinig voor een heel gezin. Totdat ik op huisbezoek ging en zag dat de meeste mensen geen matrassen hebben en op de grond slapen. Het raakt je diep in je hart, maar tegelijkertijd rennen de kinderen om je heen, stralen ze en heb je geen tijd om erover na te denken.

Programma

Behalve de ontmoeting met het sponsorkind hebben ze samen twee klaslokalen gefinancierd, laten bouwen en hier zelf als groep mooie tulpen op geschilderd. Dit te midden van een gebied waar een aantal jaar geleden nog heftige oorlog gaande was. We verbleven in het Noorden van Uganda in de buurt van Gulu.
De emotionele schade binnen de gezinnen was voelbaar. Als grote dank voor onze medewerking voor zowel het sponsoren van de kinderen als het mogelijk maken voor de nieuwe lokalen, werden we bedolven met mooie cadeaus. Van zakken rijst, tot duiven in een netje en kippen in verschillende soorten en maten. Ze gaven ons een groot deel van hun bezit. Dit maakt je stil. Ik geef mijn minder leuke kleding weg, terwijl zei jou een groot deel van hun bezit geven. Dat maakt je als Nederland meisje, stil. Ook bezochten we verschillende projecten, waaronder het Child Survival Programma. Dit programma is gemaakt voor moeders en baby's die zonder hulp weinig overlevingskans hebben. Door middel van voedsel, voorlichting en (medische) zorg worden zowel moeder als kind ondersteund en bevrijd uit uitzichtloze en levensbedreigende situaties.

Ik realiseer me dat we niet alle kinderen kunnen redden, helaas. Dat zijn er teveel. Wel heb ik gezien dat door het sponsoren van één kind, je een verschil maakt.

Iemand hoop geeft en een toekomst.

Compassion

Compassion biedt kinderen kans op een leven zonder armoede. Ieder kind dat door een sponsor wordt gesteund, wordt opgenomen in een Compassion-project dat door de plaatselijke kerk wordt uitgevoerdt. Via Compassion worden wereldwijd momenteel ruim 1,9 miljoen kinderen in 25 landen gesponsord. Een belangrijk middel hierbij is het schrijven van brieven. Meer informatie is te vinden om www.compassion.nl