AMSTERDAM - Veel Amsterdammers hebben een 'nee-nee' of 'nee-ja' sticker op hun brievenbus om aan te geven of ze wel of niet folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Bij degenen die geen sticker hebben blijken veel folders ongelezen in de afvalbak verdwijnen.

Daarom draaien we het bestaande systeem om: in plaats van een sticker te plakken wanneer u geen folders wilt ontvangen, kunt u vanaf juni 2017 met een sticker op de brievenbus aangeven dat u wél folders wilt ontvangen. Daarvoor wordt de 'ja-ja'-sticker ingevoerd: hiermee kunt u aangeven graag folders en huis-aan-huisbladen te willen ontvangen. Wie geen sticker plakt, krijgt voortaan geen folders meer, maar nog wel huis-aan-huis bladen. Heeft u al een sticker? Dan kunt u die rustig laten zitten, voor u verandert er niets.

Waarom een ja-ja sticker?

Door gebruik te maken van de ja-ja sticker, kunnen we met elkaar veel papier besparen. Huishoudens zonder sticker ontvangen jaarlijks 34 kilo aan reclamedrukwerk. Een gemiddeld Amsterdams huishouden zorgt voor in totaal 115 kg papier per jaar. Hoe minder (gerecycled) papier we gebruiken, hoe meer bomen we besparen. Het verminderen en beter scheiden van afval is een belangrijke ambitie van de gemeente Amsterdam.

Wat gaat er per 1 juni 2017 veranderen?

Het voorstel van het college aan de gemeenteraad is om deze regeling per 1 juni 2017 in te laten gaan. Zodra de raad hiermee heeft ingestemd, kunt u op www.amsterdam/afval lezen hoe u aan de stickers kunt komen, wanneer ze worden verspreid en uw vragen stellen.