AMSTERDAM - De ondernemers wilden het gebied groener en beter functionerend. Tanja van der Knoop weet veel van groen en wilde een project doen om de stad leefbaarder te maken. Na een jaar keihard werken is de omgeving al zichtbaar groener. En op heel veel verschillende manieren werken de ondernemers steeds duurzamer.

Het meest zichtbaar – zeker als de lente echt begint - zijn de prachtige geveltuinen, klimplanten en pergola’s in de Reguliersdwarsstraat en de zijstraten naar de bloemenmarkt. Minder zichtbaar is dat het aantal vuilnisritten is teruggebracht van 21 naar vier ritten per dag. Om maar een voorbeeld te noemen.

Zestig deelprojecten

Tanja van der Knoop zit boordevol goede ideeën, herkent ze ook bij andere mensen, en ze kan ook niet stilzitten. Na een jaar zijn er zestig deelprojecten, van minder plastic gebruiken tot een fietsparkeerplan, van een Peerbynetwerk tot een succesvolle ‘Grand Opening’ vorig jaar juni. En heeft ze een jong team om zich heen verzameld, met een winkelstraatmanager en mensen die logistiek, communicatie en PR doen. “Dit is een stukje authentiek Amsterdam, we werken er hard aan de ziel van de straat te behouden en versterken. Het gaat om groen en duurzaamheid, maar ook om het dorpsgevoel.”

Tolerante huiskamer

“Ik snap nu helemaal wat Eward Koning, voorzitter van de BIZ (Bedrijveninvesteringszone, red.), bedoelde met een tolerante huiskamer. Iedereen die in zijn kapperszaak werkt heeft er zijn sociale leven, gaat er uit, komt bekenden tegen. Het is heel belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt, dat je niet over je schouders hoeft te kijken als je hand in hand met je gay vriend loopt. Dit zal nooit alleen een roze straat worden, maar wel groen, tolerant en open minded. We hebben de gay community weer binnen boord, maar ook het jongere creatieve publiek. Net als in de jaren 80, de hoogtijdagen van Richter en Oblomov. We hebben het gebied met Secret Village weer op de kaart gezet als hip en happening. En tegelijk als plek waar het ook overdag fijn vertoeven is.”

Stichting

“De afgelopen driekwart jaar hebben we alle plannen op papier gezet en daarvoor een stichting opgericht. Wat we in dit gebied gaan doen met vergroening, logistiek en ‘community building’ kan als voorbeeld voor veel andere gebieden dienen. Er is veel interesse vanuit onder andere de gemeente, het bedrijfsleven en andere ondernemersverenigingen. Daar ben ik best wel trots op.”

www.secretvillage.amsterdam