NEDERLAND - Hoewel de astronomische herfst officieel van start gaat op 23 september om 08.50 uur staat 1 september voor de start van de meteorologische herfst. Waar het eind van de zomer en het begin van de herfst bij diverse personen voor een najaarsdip kan zorgen levert de herfst ook veel pracht en praal op. Zoals elk jaargetijde zijn charme heeft brengt de herfst namelijk ook ecologische veranderingen en prachtig natuurschoon waarin vele kleuren verwerkt zitten.


De meteorologische herfst is een van de vier seizoenen die we in het jaar ervaren, naast de lente, zomer en winter. In tegenstelling tot de astronomische herfst, die wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon, wordt de meteorologische herfst gedefinieerd op basis van kalendermaanden.

De meteorologische herfst begint op 1 september en duurt tot en met 30 november in het noordelijk halfrond, terwijl het in het zuidelijk halfrond plaatsvindt van 1 maart tot en met 31 mei. Deze vaste datumbepalingen zijn handig voor meteorologen en klimatologen bij het analyseren van weergegevens en het vergelijken van seizoenen.

Kenmerken
Tijdens de meteorologische herfst begint de temperatuur te dalen na de warme zomermaanden. Dit geleidelijke koelproces maakt plaats voor aangenamere, mildere temperaturen.: Een van de meest opvallende kenmerken van de herfst is de verandering van bladkleur bij bomen en struiken. Bladeren verkleuren naar prachtige tinten rood, oranje en geel voordat ze van de bomen vallen, wat leidt tot de typische herfstbeelden.

Gedurende de meteorologische herfst worden de dagen korter en de nachten langer. Dit komt door de schuine stand van de aarde ten opzichte van de zon. Met het ingaan van de wintertijd, dit jaar op zondag 29 oktober wordt het 's avonds nog eerder donker. De herfst staat tevens bekend als het oogstseizoen, waarin veel gewassen en fruitsoorten rijpen. Boeren oogsten diverse gewassen zoals maïs, pompoenen en appels.

Het weer in de meteorologische herfst kan sterk variëren, met overgangen van zomerse hitte naar koudere temperaturen. Stormen en neerslag komen vaak voor, vooral in de herfstmaanden. In veel delen van de wereld brengen de herfstmaanden dan ook veranderende weerpatronen met zich mee. Dit kan onder andere resulteren in herfstregens stormen en wisselende en afkoelende temperaturen

Ecologische gevolgen
De meteorologische herfst heeft significante ecologische gevolgen. De bladeren die van bomen vallen, bieden organisch materiaal dat de bodem verrijkt en voedingsstoffen recyclet.. Veel dieren beginnen aan hun jaarlijkse migratie tijdens de herfst, op zoek naar warmere klimaten of betere voedselbronnen. Bomen en dieren bereiden zich voor op de winter door voedselvoorraden aan te leggen en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Concluderend is de meteorologische herfst, gedefinieerd door de kalendermaanden september, oktober en november op het noordelijk halfrond, en maart, april en mei op het zuidelijk halfrond, een boeiend seizoen met duidelijke kenmerken, variabele weerpatronen en ecologische veranderingen. Het markeert de overgang van de warme zomer naar de koude winter en biedt talloze mogelijkheden om van de natuur te genieten en de schoonheid van verandering te waarderen.