AMSTERDAM - Fietsen is gezond, behalve als u zich ergert. Uw bloeddruk kan stijgen door drukte, te smalle fietspaden en door fietsers die zich niet aan de regels houden. Dan hebben we goed nieuws voor u: aan die dingen wordt wat gedaan.

Gemiddeld maken Amsterdammers dagelijks 665.000 fietsritten. 28 procent van die fietsers ervaart te weinig ruimte en geeft de breedte van de fietspaden het rapportcijfer 6,2. Het gebruik van de fiets ging in de afgelopen 25 jaar van 445.000 naar 665.000 verplaatsingen per dag. Explosief gegroeid: zo noemen wij dat. En we snappen dat het allemaal wel wat comfortabeler mag.

Meerjarenplan Fiets

Dus: het Meerjarenplan Fiets 2017 – 2022 is op 9 november 2017 door de raad vastgesteld. Amsterdam investeert samen met andere partijen veel geld in een verbeterde infrastructuur en meer parkeervoorzieningen voor de fiets. Het totaalbedrag dat beschikbaar komt tot 2022 is 351 miljoen. In het plan staat een flink aantal maatregelen.

U verdient royale routes

De grootste investering van het Meerjarenplan Fiets wordt gedaan in het verbeteren van bestaande fietsroutes en de aanleg van nieuwe routes. Amsterdam vindt dat u ‘royale routes’ verdient. Dat zijn bredere fietsroutes of complete fietsstraten. Zo worden bijvoorbeeld de Marnixstraat, Weteringschans, Sarphatistraat getransformeerd tot fietsboulevard, en wordt er verbeterd rondom Amsterdam Centraal tot Mr. Visserplein en aan het IJ.

Help de stad bereikbaar te houden

Maar als we samen de stad bereikbaar willen houden, vraagt dat ook iets van u. Daarom investeren we ook in het veranderen van het fietsgedrag. Dat doen we met experimenten op straat en campagnes waarin we fietsers oproepen om bewuster te gaan fietsen.

Meer informatie

Zie hier het complete Meerjarenplan Fiets 2017 – 2022. Hier leest u over doelstellingen en ziet u cijfers en kaartjes van onder andere de drukste fietspaden, drukste kruispunten, nieuwe verbindingen en nieuwe fietsparkeerplekken. Zie ook: www.amsterdam.nl/fiets.