AMSTERDAM - Een moment van onoplettendheid en je telefoon of tas kan weg zijn. Niet alleen doordat een ander ermee vandoor is, maar ook door eigen verstrooidheid. Of soms zelfs door het gebruik van alcohol of andere genotsmiddelen. Gelukkig komen veel van die verloren voorwerpen, vooral via de politiebureaus in Amsterdam en Diemen, terecht bij Bureau Gevonden Voorwerpen.

In 2016 werden er 14.036 spullen afgegeven bij Bureau Gevonden Voorwerpen. Daarvan werden er 2664 weer terugbezorgd bij de eigenaar. Er was een opmerkelijke stijging in het percentage retour naar eigenaar: van 16% in januari naar 29% in december.

Hogere teruggave

Er zijn verschillende oorzaken voor dit hogere retour percentage. Paola Pisci van Bureau Gevonden Voorwerpen: “We sturen kaarten aan mensen van wie we een naam en geboortedatum of BSN in de tas vinden. Bijvoorbeeld op een verzekeringspas. Via een programma van Basisinformatie kunnen we dan het adres achterhalen. Dat programma gebruiken we nu bijna een jaar. Je bereikt er zoveel meer mensen mee.”

Ook is er flink werk gemaakt van het verhogen van de naamsbekendheid. Eline Verbeek, communicatieadviseur: “Sinds oktober staat wekelijks in de Echo de rubriek ‘Gevonden in Amsterdam’. En in december hebben we campagne gevoerd met o.a. flyers, posters en advertenties op Facebook. “Meisje mist beer”, “Vrouw mist knip” en “Man mist tas”.  Korte teksten, ook in een Engelstalige versie, en aansprekende beelden van mensen die iets zijn verloren. Om voor alle doelgroepen de afzender duidelijk te maken is gekozen voor ‘Lost & Found’ als campagnelogo.”

Veel toeristen aan de balie

De klant is vooral een toerist, uit eigen land of daarbuiten. En natuurlijk Amsterdammers en Diemenaren. Nelita Hofwijks van Bureau Gevonden Voorwerpen: “Er komen hier veel toeristen aan de balie. Soms zijn ze op een bankje in slaap gevallen door de drank en drugs. Veel jongelui gaan direct naar de Wallen en de coffeeshops. En op een gegeven moment zijn ze totaal de weg kwijt. Wanneer ze weer bij kennis zijn, zijn hun spullen weg.” Piekmomenten voor Bureau Gevonden Voorwerpen zijn festivals en feestdagen. Ook met mooi weer wordt er meer verloren.

We verliezen van alles, maar vooral sleutels en tassen

De top 5 van verloren voorwerpen bestaat uit identiteitspapieren, bankpassen, telefoons, tassen en sleutels. Voorwerpen met een dagwaarde van maximaal €450,- worden 3 maanden bewaard. Spullen met een hogere waarde worden een jaar bewaard. Sleutels hangen op weeknummer aan de borden naast de balie. Je hebt maar liefst tien weken de tijd om je verloren sleutel terug te zoeken. Overigens mag BGV door landelijke wetgeving sinds november 2016 Nederlandse ID bewijzen en paspoorten niet meer teruggeven. Die worden naar Basisinformatie gestuurd.

Niet opgehaalde spullen gaan, mits toonbaar, naar de veiling van de Stadsbank van Lening. Er worden ook voorwerpen gebracht die je niet snel verwacht: een grasmaaier, een buitenboormotor, megafoon of kunstoog. Je kunt het zo gek niet bedenken of de medewerkers van Bureau Gevonden Voorwerpen komen het tegen.

Samenwerkingspartners

De samenwerking met de politie is uniek in Nederland en komt mede door de speciale positie van Amsterdam als hoofdstad. Afgeven van gevonden voorwerpen kan bij alle politiebureaus in Amsterdam en Diemen. Dagelijks brengt de politie de voorwerpen naar Bureau Gevonden Voorwerpen. Inmiddels weten ook steeds meer bedrijven de weg naar het Bureau te vinden. Paola: “We krijgen o.a. spullen binnen van de Ziggo Dome, Paradiso, het Tropenmuseum en verschillende hotels.” Nelita: “En Amsterdam heeft steeds meer festivals, dat merken wij hier ook. Ze bellen vaak of ze de gevonden spullen naar ons toe kunnen brengen. We houden de spullen per festival zoveel mogelijk bij elkaar. Als iemand zegt dat hij bij een bepaald festival is geweest, kunnen wij kijken of er iets is wat erop lijkt.”

Mooie momenten

Nellita Hofwijks: ”Er kwam een jonge dame aan de balie die al een week of vijf bezig was om haar tas terug te vinden. Dat had ze tot dan toe alleen via het GVB geprobeerd, omdat ze haar sporttas met sportkleding in de tram had achtergelaten. Ze belde steeds naar het GVB om te kijken of het al was binnengebracht. Het GVB stuurde haar door naar Bureau Gevonden Voorwerpen maar ze had er niet echt vertrouwen in dat het bij ons zou liggen. Uiteindelijk probeerde ze het toch nog. Ze vertelde dit zo aan de balie en zei toen ‘Weet je, dan kan ik het afsluiten want dan heb ik hier ook navraag gedaan.’

Dus ging ik voor haar kijken. En ja hoor daar was ‘ie.. haar tas ..! De dame ging helemaal uit haar dak van blijdschap; niet meer verwacht en toch gevonden! Dat zijn nou van die mooie momenten waardoor je het werk zo leuk vindt.