AMSTERDAM - Sinds enkele jaren kennen veel Amsterdammers beter het werk en de naam van de Amsterdamse schilder Martin Monnickendam. Door inzet van een stichting, Vrienden van de schilder Martin Monnickendam, is zijn werk weer duidelijk op de kaart gezet.


Bijna 80 jaar na het overlijden van de schilder is gerealiseerd dat in Duitsland 3 tentoonstellingen tot stand zijn gekomen van onder meer werken van de reizen die Monnickendam met zijn familie maakte naar Duitsland. Een expositie is al geweest (Rothenburg), een volgt en een loopt nu: Slechts enkele uren van Amsterdam reisde Monnickendam toen al naar het gebied waar meerdere schilders terecht kwamen: Schwalenberg. Een stad met een mooie omgeving in de natuur!

Werken van Amsterdam, groot en met vrolijke kleuren van het Amsterdamse stadsleven, mensen in theaterloge’s, landschappen, stillevens en meer. Monnickendam’s werk werd in zijn eigen tijd zeer gewaardeerd en de schilder kon van de verkoop goed leven. Monnickendam won diverse prijzen; waaronder een Gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937.

Monnickendam overleed in 1943 aan een longontsteking, in Amsterdam. Monnickendam woonde op de Stadhouderskade 92, bijna tegenover het hoofdkantoor van Brouwerij Heineken.

Monnickendam maakte van het onderwerp dat hem interesseerde tekeningen, aquarellen en schilderijen. Veel van zijn werk bestaat uit een combinatie van waterverf met pastelkrijt. Hij gebruikte graag krachtige kleuren waardoor er bijzondere lichtval op de werken lijken te komen. Monnickendam was geen impressionist, geen fauvist, geen realist, hij deed niet mee aan de nieuwe zakelijkheid, wel zie je in zijn werk combinaties van de verschillende stijlen, waarbij soms zijn werk wat onscherp lijkt”1.

In kunstkringen wordt Martin Monnickendam genoemd in de rij van George Breitner, Kees Maks en Jan Sluyters. Critici vinden zijn werk lijken op de Goya, Daumier en Degas. Maar ook wordt hij in Duitsland “den hollandische Menzel” genoemd naar Adoplh von Menzel (1815-1905).

De tentoonstelling in Schieder-Schwalenberg, laat het het zwaartepunt van de arbeid uit het Amsterdamse stadsleven en de Nederlandse omgeving zien, omgeven door enige reisafbeeldingen. En draagt de titel “Reiselust und Grossestadtflair” en laat in een intieme setting de reislust van Monnickendam zien en ook zijn liefde voor landschappen en natuur.

De tentoonstelling straks eind oktober/november 2021 in Museum Hexenburger-meisterhaus in Lemgo, concentreert zich op het werk van de reis in Weserbergland en het Teutoburger Bos uit het jaar 1923.

Het Joods Historisch Museum ondersteunt deze tentoonstellingen en verbindt de Nederlandse Cultuur met de Duitse, verbindt de Stad Schieder-Schwalenberg, de oude Hanzestad Lemgo en het Landesverband Lippe met elkaar en met Amsterdam.

Op de laatste tentoonstelling waren zelfs 2 burgermeesters aanwezig, zo belangrijk is deze tentoonstelling voor deze plaatsen. En dat allemaal door de reizen en het werk van een Amsterdamse schilder; Martin Monnickendam!
Foto en bron: Studio Dreams Come True

1 Reiselust, 1920, Mayari Granados, Jurgen Scheffer