AMSTERDAM - Marijn Rademaker, eerste solist bij Het Nationale Ballet, beëindigt zijn danscarrière. Een terugkerende knieblessure heeft hem doen besluiten om per direct te moeten stoppen met dansen. Marijn Rademaker won in april van dit jaar nog de Grand Prix tijdens het DANCE OPEN festival in Sint Petersburg en in juni dit jaar was hij genomineerd voor prestigieuze Russische dansprijs de Benois de la Danse, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd, in de categorie ‘beste danser’.

Marijn neemt op zondagmiddag 16 september 2018 afscheid van het publiek. Hij zal dan, direct aansluitend op het programma The New Classics, nog eenmaal dansen op het podium van Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Voor zijn afscheid danst hij de balletten Ssss… van Edward Clug en samen met danspartner Igone de Jongh de ‘witte’ pas de deux uit La Dame aux Camélias. Rademaker blijft na zijn carrière als danser aan Het Nationale Ballet verbonden als assistent balletmeester.

Marijn Rademaker:Het is natuurlijk ontzettend jammer dat ik vanwege mijn terugkerende knieblessure vroegtijdig moet stoppen met dansen. Maar ik heb een prachtige en lange carrière gehad en kijk er met trots en plezier op terug. Nu is het tijd voor iets nieuws en ik ben heel blij en trots dat ik mijn ervaring mag doorgeven als assistent balletmeester bij Het Nationale Ballet.”

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet:“Marijn is de meest bijzondere Nederlandse balletdanser van de afgelopen jaren en dit gedwongen afscheid van het podium gaat mij zeer aan het hart. Hij heeft enorme pech gehad door zijn blessure en dat is heel droevig. Ik zal zijn kunstenaarschap op het toneel missen, maar dit is een vak waar dit soort dingen helaas kunnen gebeuren. Hij neemt weliswaar afscheid van het toneel en van het publiek, maar niet van het vak. Ik ben blij dat Marijn bij ons blijft en voor het vak behouden blijft en dat hij zijn bijzondere kennis door kan geven aan een nieuwe generatie dansers. Het is voor hem een overgang naar een andere fase waarin hij veel zal kunnen doen voor de balletwereld.”

Marijn Rademaker – korte biografie
Marijn Rademaker (Nijmegen) trad in 2000 dienst bij het Stuttgarter Ballett, waar hij in 2006 werd bevorderd tot eerste solist na zijn succesvolle debuut als Armand in La Dame aux Camélias. Marijn danste hoofdrollen in vrijwel alle grote klassiek-romantische balletten zoals Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Notenkraker en Muizenkoning, Don Quichot en Giselle. Hij werkte samen met een groot aantal choreografen als Wayne McGregor, Marco Goecke, Mauro Bigonzetti, Christian Spuck en vele anderen. In 2011 debuteerde Marijn als gastsolist bij Het Nationale Ballet als Prins Florimund in The Sleeping Beauty. Sinds januari 2015 is hij eerste solist bij Het Nationale Ballet. Marijn werkte ook als balletmeester met de Junior Company van Het Nationale Ballet en Het Nationale Ballet. In juni 2015 werd hij ambassadeur van Dance4Life.Marijn won in 1999 de Aanmoedigingsprijs en in 2012 de Speciale Prijsvan het Dansersfonds ’79. Hij won in 2006 Der Faust (beste danser in Duitsland), de Duitse Tanzpreis (2009, Future Award) en de Premio Apuli Arte Prijs (2009, Merit Award). Afgelopen april won Marijn de Grand Prix tijdens het internationale dansfestival DANCE OPEN in Sint Petersburg.

Afscheidsprogramma Marijn Rademaker in Nationale Opera & Ballet
zo. 16 september 2018, aanvang 14.00 uur

Ssss…choreografie: Edward Clug
Marijn ontving voor deze solo uit het ballet van Edward Clug in april 2018 de Grand Prix, de belangrijkste dansprijs van het DANCE OPEN festival in Sint Petersburg.

La Dame aux Camélias, witte pas de deux
choreografie: John Neumeier
Direct na zijn succesvolle debuut als Armand in La Dame aux Caméliaswerd Marijn in 2006 bevorderd tot eerste solist bij het Stuttgarter Ballett. Tijdens dit programma danst hij nog eenmaal, samen met danspartner Igone de Jong, de ‘witte pas de deux’ uit dit wereldberoemde ballet.

Het afscheidsprogramma van Marijn Rademaker maakt eenmalig onderdeel uit van het reguliere programma The New Classics (11 t/m 25 september) dat bestaat uit de balletten Chroma (Wayne McGregor),Dances at a Gathering (Jerome Robbins) en Serenade after Plato’s Symposium (Alexei Ratmansky).

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- van € 15,- tot en met € 56,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl