AMSTERDAM - Marijn Rademaker en Daniel Camargo, beide eerste solisten van Het Nationale Ballet, zijn genomineerd voor de prestigieuze Russische dansprijs de Benois de la Danse 2018.

Marijn Rademaker is genomineerd in de categorie ‘beste danser’ voor zijn rol in het ballet Two and Only bij Het Nationale Ballet van choreografe Wubkje Kuindersma.

Daniel Camargo is in dezelfde categorie genomineerd voor zijn rol in Shostakovich Trilogy bij Het Nationale Ballet van choreograaf Alexei Ratmansky en voor zijn uitvoering van Solor in La Bayadère, die hij in 2017 danste als gastsolist bij het Tokyo Ballet.

Beide dansers moeten het in de categorie ‘beste danser’ opnemen tegen dansers van onder andere het Bolshoi Ballet, Het Ballet van de Parijse Opera en English National Ballet. Onder de genomineerde dansers zijn ook Jurgita Dronina en Isaac Hernandez, voormalig eerste solisten van Het Nationale Ballet. Dit jaar worden er prijzen uitgereikt in de categorieën choreografie, beste ballerina & beste danser, beste nieuwe compositie en beste scenografie

De winnaars van de Benois de la Danse, ook wel de Oscar van de dansgenoemd, worden bekendgemaakt tijdens het Benois Gala in het Bolshoi theater te Moskou, Rusland op dinsdag 5 juni 2018.

Optredens
Marijn Rademaker en Daniel Camargo zullen beiden optreden tijdens het gala. Marijn Rademaker danst samen met Timothy van Poucke de pas de deux Two and Only van Wubkje Kuindersma. Daniel Camargo danst samen met Igone de Jongh een nieuwe pas de deux die gemaakt wordt door Remi Wörtmeyer.

Benois de la Danse
De Benois de la Danse is de belangrijkste internationale balletprijs. De prijs, ook wel de Oscar van de dans geheten, werd in 1991 in Moskou in het leven geroepen door de International Dance Association en wordt jaarlijks toegekend aan de meest uitmuntende prestaties op het gebied van dans van het afgelopen jaar. Sinds 1995 maakt de Benois de la Danse onderdeel uit van UNESCO’s World decade of culture.

* Marijn Rademaker genomineerd voor zijn rol in Two and Only
* Daniel Camargo genomineerd voor zijn rollen in Shostakovich Trilogy & La Bayadère
* Bekendmaking & prijsuitreiking ‘Oscar van de dans’ op dinsdag 5 juni in het Bolshoi Theater, Moskou