AMSTERDAM - Een primeur voor de stad: alle urine van mannen die plassen in de Heineken Music Hall wordt opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen.

De urine-opvangtank is klaar, en vanaf dragen mannen die de Heineken Musical Hall bezoeken bij aan een circulaire project. Uit uw plas haalt Amsterdam struviet. En dat is dus een zeer vruchtbare mestsoort.

Fosfaat naar struviet

De herenplas wordt bij de Heineken Music Hall (vanaf 1 januari AFAS Live) opgevangen in een grote tank van 13.000 liter. Als de tank vol is, wordt de inhoud per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet.

Wat cijfers

  • Het afvalwater van 1 miljoen Amsterdammers kan worden omgezet in 2500 kilo struviet per dag.
  • Jaarlijks is dit goed voor 1000 ton struviet, waarmee tienduizend voetbalvelden bemest kunnen worden.
  • Bij het Televizier-Ring gala op 13 oktober is 550 liter bij elkaar geplast. Dat is 1,1 kilo struviet.
  • Het concert van Status Quo op 2 december leverde 4.125 liter urine op. Dat is genoeg voor ruim 8 kilo struviet.

Sorry, dames
Damesplas is (nog) niet geschikt om in de HMH op te vangen. Dat komt omdat er voor vrouwen geen waterloze wc’s zijn én omdat dames wc-papier gebruiken. Dat kan tot verstoppingen leiden in de opslagtank.

Meer lezen?
www.waternet.nl

Lees ook over hergebruik accus's in de Amsterdam Arena

De zonnepanelen bovenop de Amsterdam Arena slaan stroom binnenkort op in een groot accusysteem van 4 megawattuur. Het is samengesteld uit hergebruikte accu’s van auto's.
www.watisduurzaam.nl