AMSTERDAM - Voor leerlingen die nu op de middelbare school zitten is het heel belangrijk een goede keuze te maken voor hun vervolgopleiding. Natuurlijk hebben de meeste pubers dromen over wat ze willen worden. Dokter, piloot, modeontwerpster, zakenvrouw. Maar velen vergeten dat er ook heel veel mensen nodig zijn met een mbo opleiding. Over het mbo wordt soms wat laatdunkend gedaan. Mbo is voor kinderen die niet goed kunnen leren of die niet naar school willen. Maar niets is minder waar. Juist mensen die met hun handen willen werken en van aanpakken weten zijn van harte welkom bij heel veel bedrijven. Ze zitten te springen om gekwalificeerd personeel. Of om nieuwe mensen die ze zelf kunnen opleiden en de fijne kneepjes van het vak kunnen leren.

Niet alle banen worden door robots overgenomen

In sommige sectoren maakt de techniek grote stappen. Computers en robots kunnen steeds meer taken overnemen. Maar ook daarvoor zijn vaak nog altijd mensenhanden nodig. En er zijn beroepen waar de computer nooit de overhand zal krijgen. De zorg, de kinderopvang en het onderwijs bijvoorbeeld. Ook in de logistiek is veel werk dat niet door een robot kan worden gedaan. Daarom kun je bij BLOM opleidingen een certificaat behalen om een heftruck of hoogwerker te besturen. Zeer belangrijk werk, want jij moet als chauffeur weten hoe je met de machine omgaat en voortdurend letten op de veiligheid van jezelf en je omgeving.

Doe een beroepskeuzetest

Als je nu op de middelbare school zit en je weet nog niet welke kant je op wilt als je je diploma hebt gehaald, dan kun je een beroepskeuzetest doen. Die kijkt niet alleen naar wat je leuk vindt, maar ook naar wat je mogelijkheden zijn. Als je niet zo’n hoogvlieger bent dan kun je misschien geen hartchirurg worden, maar er zijn in de zorg nog tal van andere beroepen. En als een studie aan de TU Delft er niet in zit dan kun je nog wel een hoogwerker cursus in Amsterdam volgen en een baan vinden waar je heel veel plezier aan zult beleven. Want de maatschappij heeft niet alleen behoefte aan de bollebozen in de klas. Ook mensen die met hun handen kunnen werken en van aanpakken weten zijn heel erg gewild.

Bedrijven doen voorlichting aan scholieren

Voor bedrijven zijn juist de scholieren van nu belangrijk. De leerlingen die nu op de middelbare school zitten en een keuze moeten maken voor hun toekomst. Daar richten zij zich op. Want door na de middelbare school voor een vervolgopleiding met baangarantie te kiezen, wordt het tekort in bepaalde sectoren hopelijk in de toekomst opgelost. Genoeg handen aan het bed in de zorg, genoeg personeel in de kinderopvang en altijd een docent voor de klas, ook als de vaste juf of meester ziek is. Dat is het doel. En dat wordt alleen bereikt als ieders kwaliteiten worden benut.