AMSTERDAM - Eerder dit jaar verscheen de nieuwe roman van auteur Rosemarijn Milo; ‘Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. - jaar van honger en muziek’ van auteur Rosemarijn Milo.


In haar nieuwe roman beschrijft de auteur één jaar uit het leven van haar moeder, Marth. Slechts één jaar, maar wel het jaar dat het zwaarste in haar hele leven moet zijn geweest. Juli 1944 tot juli 1945 - het jaar waarin de hongerwinter zich afspeelde en Rosemarijn geboren werd. Voor wie de eerdere biografische romans van Rosemarijn Milo heeft gelezen (‘Een vervlogen droom’ en ‘Het hoge woord’), is Marth geen onbekende. Marth is de dochter van de jonggestorven Guusje Maes en de sindsdien rouwende Karel Hamer, een vrouw die geen gemakkelijke start in het leven heeft gehad.

Dit vierde boek van de, inmiddels al jaren in Frankrijk wonende, auteur valt in de smaak zo blijkt uit diverse enthousiaste recensies.

Zo schrijft boekenblogger, Anneke Visser-van Dijken: “Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. van Rosemarijn Milo laat heel goed zien hoe zwaar het leven in het laatste oorlogsjaar was, dat het steeds zwaarder werd, ook psychisch, hoe het is om in onzekerheid te leven, wat voor invloed de kerk op mensen kan hebben en hoe dat in het gezinsleven kan doorspelen, hoe zwaar het is als je in een huis vol met mensen moet leven, maar laat ook de voordelen ervan zien, hoe de honger steeds meer parten gaat spelen, maar ook hoe muziek voor afleiding kan zorgen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten.” Voor de hele recensie ga je naar: https://surfingann.blogspot.com/2021/12/een-jaar-uit-het-leven-van-pmcjs.html

Schrijver in Frankrijk is eveneens positief en refereert bovendien aan het feit dat deze nieuwe roman van Milo, feitelijk het afsluitende deel is van een drieluik: “Met Een jaar uit het leven van P.L.M.C.J – jaar van honger en muziek (Uitgeverij U2pi, 2021) sluit Rosemarijn Milo het drieluik af dat met Een vervlogen droom – verslag van een kort leven en Het hoge woord – vijf vrouwen en een familiegeheim begon. Rosemarijn heeft met deze trilogie op indringende wijze, juist vanwege het intieme aspect, een stuk Nederlandse geschiedenis tot leven weten te brengen.” Lees hier verder: https://www.schrijverinfrankrijk.nl/2021/11/een-jaar-uit-het-leven-van-p-m-c-j-s-rosemarijn-milo/

Een Hebban recensente brengt weer een ander aspect van ‘Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. naar voren: “De auteur heeft zich terdege ingeleefd in het leven van haar moeder. Hoewel hun relatie meestal onder druk stond, blijkt erg veel begrip voor de moeilijke situatie waarin haar moeder verkeerde. Maar ook lezen we hoe Rosemarijn Milo haar leven lang de naweeën van haar jeugd gevoeld heeft. De jaloezie van haar moeder, de verhalen die haar verteld werden en waarvoor ze nog veel te jong was, de onmacht om liefdevol met haar kinderen om te gaan, allemaal gebeurtenissen die haar jeugd getekend hebben. Des te knapper is het dat ze dit boek Eén jaar uit het leven P.M.C.J.S. geschreven heeft. Uit haar verhaal blijkt begrip en compassie voor haar moeder. De strijd om haar jeugd te verwerken en achter zich te laten heeft de auteur op indringende wijze verwoord.” Lees hier de hele recensie: https://www.hebban.nl/recensie/hannie-over-een-jaar-uit-het-leven-van-pmcjs

Enfin, dit is nog maar een greep uit de positieve kritieken die Rosemarijn Milo ten deel valt.

Over de auteur:

Na haar muziek- en rechtenstudie is Rosemarijn Milo (Amsterdam, 1945) advocaat en rechter geworden. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is zij in Frankrijk gaan wonen waar zij nog een tiental jaren als juridisch vertaalster heeft gewerkt. Eerder publiceerde zij ‘Brieven uit La Dominance’, 2012, ‘Een vervlogen droom’ in 2019 en ‘Het hoge woord’ in 2020.

Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. - Jaar van honger en muziek | Uitgever U2Pi BV | ISBN 9789493240285 | paperback |251 pagina’s. Het e-book is verkrijgbaar onder ISBN 9789493240292.