AMSTERDAM - Lore Baeten is 25 jaar jong; op haar zestiende werd ze verkracht. Nu, bijna tien jaar later, deelt ze haar traumatische ervaring om andere slachtoffers van seksueel misbruik te helpen met de weg die zij zelf ging van vérkracht naar véérkracht. Haar indringende boek draagt de toepasselijke titel Ve(e)rkracht.


Een lange en moeizame weg was het voor Baeten. Alle stadia doorliep ze tot het moment dat ze niet langer kón, noch wilde, zwijgen. Nu, na zoveel jaren, heeft Baeten haar veerkracht gevonden en wil ze niets liever dan anderen helpen met haar verhaal, maar vooral ook met talloze tips en adviezen. De adviezen van een ervaringsdeskundige; een titel die ze noodgedwongen draagt.

De samenwerking die sociaal werker Lore Baeten, aanging met Advies- en informatiecentrum seksueel grensoverschrijdend gedrag PUNT. VZW, leidde er toe dat een belangrijk deel van de opbrengst van het boek naar deze stichting gaat. Het boek combineert het verhaal van Baeten met persoonlijke tips van de auteur en professionele adviezen van deze stichting over het verwerken van seksueel misbruik.

In V(e)erkracht vertelt Baeten over de nacht in december 2011 waarin ze, in een café in Sint-Niklaas, werd verkracht. Het is echter zeker niet alleen het verhaal van de auteur, maar vooral een boek voor slachtoffers van seksueel misbruik. Baeten neemt haar lezers mee langs het moeizame pad van de verwerking, het pad naar veerkracht. Een pad dat loopt via verstarring, verdringing, ontkenning, zwijgen, het aangemeten harnas, de nachtmerries en de flash backs. En uiteindelijk, met steun van haar liefdevolle omgeving, het praten. Kortom, het is het resultaat van tien jaar verwerking.

Voor wie en waarom?
V(e)erkracht is primair bedoeld voor alle slachtoffers van seksueel misbruik, om hen te steunen en hen het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Voor hen die willen loslaten en willen begrijpen wat vaak niet te begrijpen valt. Het boek is echter ook bijzonder nuttig voor mensen uit de directe omgeving van slachtoffers. Het helpt begrijpen; het helpt te helpen.

Baeten heeft feitelijk maar één wens voor haar boek en dat is dat het anderen kan steunen en helpen in hun verwerkingsproces. Zelf heeft ze er jarenlang over gezwegen, ze deed geen aangifte en de dader loopt (dus) nog altijd vrij rond. Een van de vele vragen die tijdens de verwerking naar boven kwamen was of ze wellicht wél aangifte had moeten doen of dat ze dat wellicht alsnog wil doen. Een vraag die nog geen antwoord kent.

Over de auteur
Lore Baeten (1995) is sociaal werker van opleiding en studeert internationale politiek in Gent. In Sint-Niklaas, haar thuisstad, is ze actief als gemeenteraadslid voor CD&V. Ze is eerste opvolger voor het Federaal parlement in Oost-Vlaanderen. Als columniste bij Doorbraak schrijft ze vooral om maatschappelijke taboes aan te halen en te doorbreken.

Het boek
V(e)erkracht wordt uitgegeven door Willems Uitgevers onder ISNB 9789492419873en telt 140 pagina’s.