AMSTERDAM - Zoals veel mensen weten, staat onze hoofdstad bol van de mogelijkheden en leuke activiteiten die je kunt doen. Naast dat er niet alleen veel te zien is, valt er ook nog eens een hoop te beleven in de korte tijd die je hebt als je Amsterdam bezoekt. Dat is nu precies waarom steeds meer mensen voor een rondvaart in Amsterdam kiezen. Met een rondvaart verken je de stad vanaf het water, en dat is op zichzelf al vrij bijzonder. Sinds 2010 is de grachtengordel van Amsterdam namelijk opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier lees je daarom alles over een rondvaart in Amsterdam!

Een publiekelijk of privé rondvaart in Amsterdam

Het allereerste dat je moet weten als je ook graag een rondvaart in Amsterdam wilt, is dat er verschillende opties zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een publieke tour, of met een groep vrienden of familie zelf een boot met privé schipper boeken. Als je met z’n tweeën of alleen bent, is een publiekelijke rondvaart een beter idee. Zo kun je kiezen voor een luxe salonboot rondvaart, een rondvaart in de avond of een luxe rondvaart op een geheel elektrisch aangedreven boot. Varen op het water door de stad is niet alleen leuk, maar kan ook nog eens ontzettend leerzaam zijn. Tijdens een luxe salonboot rondvaart leer je tijdens je rondvaart in Amsterdam meer over de geschiedenis van deze bruisende stad.

De Amsterdamse grachten en grachtengordel

De Amsterdamse grachtengordel is een onderdeel van de binnenstad en bestaat uit de straten, gebouwen en bruggen die langs de vier hoofdgrachten van Amsterdam liggen. Dit zijn de Singel, Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht. De aanleg van de Amsterdamse grachtengordel die je tijdens een rondvaart in Amsterdam verder kunt verkennen, was een onderdeel van de laatste grote stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit wordt ook wel de Uitleg van Amsterdam genoemd. Deze uitbreidingen waren hard nodig, gezien het inwoneraantal van Amsterdam explosief bleef stijgen. Op de kades staan panden met verschillende bouwstijlen, gezien een deel in de Gouden Eeuw is gebouwd maar ook later in de achttiende eeuw.

Bezienswaardigheden tijdens een rondvaart in Amsterdam

Tijdens een rondvaart in Amsterdam vaar je niet alleen door wereldberoemde grachten, maar ook door de geschiedenis van deze prachtige hoofdstad. Zo kom je verschillende indrukwekkende plekken en monumenten tegen, zoals de Jordaan, de Gouden Bocht en de Negen Straatjes. Het grote voordeel van een rondvaart door Amsterdam is dat je vanaf het water een goed uitzicht hebt op deze plekken, wat op straat in de drukte soms erg lastig kan zijn.

De Gouden Bocht

De Gouden Bocht bevindt zich in de Herengracht en heeft zijn naam te danken aan de mensen die er destijds kavels kochten en huizen lieten bouwen. Tijdens een rondvaart in Amsterdam zie je hier de meest prestigieuze panden van de binnenstad staan. Destijds werd er in de panden gewoond. Tegenwoordig worden deze panden nog steeds gebruikt als kantoren van onder andere uitgeverijen en bedrijven. Meer over de verhalen van deze panden leer je tijdens een rondvaart door Amsterdam.

Varen langs de Jordaan

Daarnaast kom je tijdens een rondvaart in Amsterdam ook via de Prinsengracht langs de meest karakteristieke wijk van deze stad: de Jordaan. Wat veel mensen niet weten is dat de straten van de Jordaan niet recht aansluiten op die van andere wijken. De Jordaan lijkt namelijk schuin aan te sluiten op zijn omgeving. Dit heeft alles te maken met het uitgraven van de andere hoofdgrachten, waardoor de straten niet meer goed aansloten. Naast de Gouden Bocht en de Jordaan kom je ook langs de Negen Straatjes, de 7 bruggen en de Amstel. Als je nu ook meer wilt leren over deze plekken, kan dat met een rondvaart in Amsterdam!