AMSTERDAM - ‘Het is dom om uit de kast te komen’. En ‘Homoseksualiteit en het geloof gaan niet samen’. Over die en andere stellingen gingen leerlingen van Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) op 9 december, Paarse Vrijdag, met elkaar en wethouder Simone Kukenheim in debat. Stichting Discussiëren Kun Je Leren organiseerde daar een debatbattle om kinderen en jongeren meer bewust te maken van hun mening, en om begrip voor meningsverschillen te bevorderen.

Voorafgaand aan de debatbattle kregen leerlingen van OSB discussielessen over LHBTI-rechten en homodiscriminatie. In deze lessen stonden de mondelinge taalvaardigheden, sociale vaardigheden en de maatschappelijke betrokkenheid (burgerschap) van leerlingen centraal en werden leerlingen aangespoord om zelfstandig een weloverwogen mening te formuleren.

Het onderwijs vervult een belangrijke rol om met leerlingen te praten over wat het betekent Amsterdammer te zijn en hoe je met elkaar omgaat in een grote stad als Amsterdam. En ook om met leerlingen lastige onderwerpen te bespreken. Daarom zet de gemeente Amsterdam de komende jaren extra in op burgerschapsonderwijs. Een van de speerpunten daarin is om leraren in staat te stellen om met hun leerlingen lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.