AMSTERDAM - Donderdag 16 februari 2017, is dirigent Bernard Haitink bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De heer Haitink geldt als een van de grootste dirigenten van de twintigste en eenentwintigste eeuw. De benoeming vond plaats na afloop van de uitvoering van de zevende symfonie van Anton Bruckner, ruim zestig jaar nadat hij debuteerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Haitink bouwde na zijn chef-dirigentschap in Amsterdam zijn internationale carrière verder uit. Dat deed hij als muzikaal directeur van de Royal Opera in Londen en later ook als eerste dirigent van het London Philharmonic Orchestra, de Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. De hechte band tussen Haitink en het Concertgebouworkest leidde ertoe dat hij in 1999 werd uitgeroepen tot eredirigent, een titel die niet eerder aan iemand werd verleend.  Ook heeft de heer Haitink veel aandacht gehad voor de ontplooiing van jong talent. Hij kreeg zelf op jonge leeftijd de kans om zich te ontwikkelen. Vele musici die tegenwoordig in het Koninklijk Concertgebouworkest en in andere toporkesten spelen, hebben persoonlijk baat gehad bij Haitinks onvermoeibare inzet voor jong talent.

Orde van de Nederlandse Leeuw  De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.