AMSTERDAM - De verkoop van eten en drinken op Koningsdag is aan regels gebonden.

Alcohol

Voor veel mensen hoort bij een feest ook een drankje. Maar overmatig alcoholgebruik kan onveilige situaties en problemen opleveren. Daarom probeert Amsterdam overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken. Zorg dat je op straat niet meer dan één stuks alcohol bij je hebt. Een thuistap of sixpack zijn meer dan één stuks. Winkels verkopen één blikje of flesje alcohol per persoon. De Gemeente Amsterdam heeft campagnemateriaal ontwikkeld om winkelbezoekers helder en eenduidig te informeren over de richtlijnen alcoholgebruik. Winkeliers hebben deze toolkit ontvangen of kunnen het hier binnenkort downloaden. Particulieren mogen geen alcoholische drank verkopen, dat is voorbehouden aan de horeca. Neem geen alcohol mee naar de stations en in de treinen van NS.

Stadsdeel Centrum: regels voor verkoop van alcohol

Voor detailhandelaren in stadsdeel Centrum, omgeven door de S100, die alcohol mogen verkopen gelden op Koningsdag de volgende regels:

  • Winkels mogen maximaal één alcoholhoudende consumptie per klant verkopen.
  • Winkels mogen geen gekoelde alcoholische dranken aanbieden.
  • Winkels mogen geen verkoop/uitstallingen op straat hebben.
  • Winkels mogen geen alcohol verkopen aan klanten die al te veel hebben gedronken.
  • Een sixpack of een krat geldt als meerstuks alcohol en niet als één stuk alcohol.

Bovengenoemde regels gelden vanaf 06:00 uur ’s ochtends tot middernacht (23.59 uur). Let wel: winkels die normaliter geen alcohol mogen verkopen, mogen dat uiteraard op deze dag ook niet.

Winkeliers ontvangen campagnemateriaal van de branchevereniging of kunnen het op deze pagina downloaden en ophangen in de winkel.

Etenswaren

Let op wat je eet en drinkt. De verkoop van etenswaren en dranken is aan strenge regels gebonden. Op de vrijmarkt mogen particulieren frisdrank verkopen in blikjes of plastic flesjes. De verkoop van vlees (saté, kebab en dergelijke), vis of visproducten en zuivel (of producten waarin zuivel wordt gebruikt) is niet toegestaan. De verkoop van deze zogenaamde 'bederfelijke waar' is voorbehouden aan horeca en beroepshandelaren.