AMSTERDAM - Zijne Majesteit de Koning heeft vanmiddag in het Van Gogh Museum in Amsterdam de tentoonstelling Van Gogh & Japan geopend, die vanaf vrijdag 23 maart te zien is voor publiek.

Met circa 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een rijke selectie Japanse prenten laat de grote internationale tentoonstelling Van Gogh & Japan zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor deze kunst was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. Bijzondere bruiklenen uit musea en particuliere collecties van over de hele wereld komen naar Amsterdam, waaronder Zelfportret met verbonden oor (1889, The Courtauld Gallery, Londen), een schilderij dat sinds 1930 niet meer in Nederland getoond is. Andere hoogtepunten zijn Van Goghs Zelfportret (1888, Harvard Art Museums/ Fogg Museum, Cambridge, VS), De wiegster (Augustine Roulin) (1889, The Art Institute of Chicago), Kreupelhout met twee figuren (1890, Cincinnati Art Museum), La Crau met bloeiende perzikbomen (1889, The Courtauld Gallery, Londen) en De Arlésienne (Marie Ginoux) (1888, The Metropolitan Museum of Art, New York). Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp wordt gewijd.

Na de typisch Japanse openingshandeling (het doorknippen van een lint met rozetten) kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding door Van Gogh & Japan, gevolgd door een informeel samenzijn. De tentoonstelling is te zien tot 24 juni 2018.

Bekijk hier de trailer van de tentoonstelling.