AMSTERDAM - Kom naar de open dag van de Spaarndammertunnel op zaterdag 27 januari tussen 13.00 en 18.00 uur. De hele middag is er van alles te zien, te doen en te beleven. Van kinderactiviteiten tot livemuziek en eten en drinken. De tunnel wordt naar verwachting op maandag 5 februari om 06.00 uur opengesteld voor verkeer.

Neem ook uw fiets, skates, rollator, skateboard of hoverboard mee om in de Spaarndammertunnel te freewheelen. Alle leeftijden, alle soorten wielen, allemaal rollend door de tunnel. Meld u ter plekke aan en doe mee! De entree is bij kruising Tasmanstraat - Houtmankade (fietsenstalling aanwezig).

Unieke kans: rondleiding achter de schermen

Op zaterdagmiddag 27 januari vinden ook drie rondleidingen plaats in de tunnel. Een unieke gebeurtenis, want nu kunt u daar nog rustig lopen, voordat het autoverkeer ruim baan krijgt. Aan elke rondleiding kunnen maximaal twintig mensen meedoen. De eerste zestig belangstellenden die zich aanmelden, vallen dus in de prijzen. Grijp die kans en meld u van tevoren aan. Stuur een e-mail naar houthaven@amsterdam.nl. Vermeld daarin uw naam en adres. Als u tot de zestig deelnemers behoort, krijgt u daarover tijdig bericht. We melden dan ook op welke tijdstip uw rondleiding begint.

De Spaarndammertunnel

  • … ligt tussen de Uitgeeststraat en de Bontekoestraat…
  • … is ongeveer 800 meter lang en ruim 7,5 meter breed…
  • … heeft twee tunnelbuizen met elk één rijrichting (stad in en stad uit)…
  • … met ertussen een ‘middentunnelkanaal’ (onder andere als vluchtroute)…
  • … en ernaast een ondergronds gebouw voor alle noodzakelijke tunnelinstallaties.

De tunnel gaat ervoor zorgen dat zo’n tachtig procent van het huidige verkeer op de Tasmanstraat en Spaarndammerdijk onder de grond verdwijnt. Hierdoor wordt het bovengronds prettiger, rustiger en veiliger. De Spaarndammerdijk wordt het domein van bestemmingsverkeer en buurtbewoners. Op het dak van de tunnel komt het Houthavenpark. Dit gaat een schakel vormen tussen het Houthaven-gebied en de Spaarndammerbuurt.

De bouw van de Spaarndammertunnel begon in januari 2015 en was pakweg twee jaar later klaar. Daarna volgde de belangrijke laatste fase: zo’n 3.000 tests, om grondig het functioneren en de veiligheid van de tunnel te onderzoeken. Het testen gebeurde bij de aannemer, in en rond de tunnel, en bij de Verkeerscentrale van de gemeente, van waaruit de tunnel wordt beheerd.

Meer achtergronden en interessante feiten over de tunnel.

Houthaven

De Spaarndammertunnel is een onderdeel van het project Houthaven. De gemeente Amsterdam en een groot aantal ontwikkelaars en aannemers zijn hard bezig met de bouw van dit nieuwe woon- en werkgebied tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ. Er komen circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen en bedrijfsruimtes. Naar verwachting is de vernieuwde Houthaven in 2021 klaar.