AMSTERDAM - Microben maken antibiotica om hun bacteriële concurrenten uit de weg te ruimen. Als medicijn hebben ze in ons lichaam een vergelijkbaar effect. Ze doden ziekteverwekkende bacteriën.


Nog maar een paar dagen
Steeds meer bacteriën worden helaas resistent tegen antibiotica. Wat de gevolgen zijn van antibioticaresistentie, zie je tot eind februari in Micropia met de route ‘Een knokpartij in je lijf’. Kom tijdens de voorjaarsvakantie naar Micropia en ontdek wat je zélf kunt doen om resistentie halt te roepen.

Tot en met 28 februari >

Deze maand in Micropia

Saccharomyces boulardii
Onder de microscoop naast het laboratorium in Micropia is deze maand de S. boulardii te zien. Onder gunstige omstandigheden kan de gist zich ieder anderhalf uur opnieuw kopiëren. Dat doet de schimmel door middel van knopvorming, een vorm van ongeslachtelijke voortplanting. Ontdek in Micropia hoe dit precies werkt, of lees er meer over op de website.

Ongeslachtelijk voortplanten >

Bacteriofaag luistert bacteriën af
Bacteriofagen zijn minuscule virussen die in staat zijn veel grotere bacteriën te doden. Mogelijk kunnen ze als alternatief voor antibiotica ingezet worden om bacteriële infecties te bestrijden. De bacteriofaag VP882 valt namelijk aan als er veel ziekteverwekkers zijn, bijvoorbeeld van de E. coli en de salmonellabacterie. Hoeveel bacteriën er zijn, weet de faag doordat hij hun signaalmoleculen kan oppikken.

Lees meer >

De toekomst van antibiotica
Wil je meer weten over antibioticaresistentie, bacteriofagen en andere alternatieve behandelingen voor bacteriële infecties? Kom tot en met 28 februari luisteren naar De laborant vertelt. Bij het laboratorium start de Micropia-laborant iedere dag om 13.00 en 16.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er een extra laborant vertelt om 18.00 uur.

De laborant vertelt >