AMSTERDAM - Studenten van de opleidingen hospitality en toerisme werken tot de kerst op het Museumplein als ‘city host’. In knalrode jasjes heten zij toeristen welkom, adviseren en beantwoorden vragen. Het idee is: Gastvrij zijn, maar ook slim tippen.

De studenten lopen samen met vrijwilligers (veelal enthousiaste bewoners) rond op het Museumplein. Om te helpen en om gastvij te zijn, maar ook om op slimme wijze de bezoekerstroom te reguleren. “Het is een aangename verrassing voor bezoekers als ze ineens horen: Hallo, welkom in Amsterdam! De toeristen vinden het erg leuk. Dit zijn ze natuurlijk niet gewend”, vertelt Ghylaine Hoeben, teamleider van de studenten.

Ghylaine vertelt

“We zijn er om toeristen te helpen, geven tips en informatie. Zo raden wij bijvoorbeeld aan om pas in de namiddag in de rij voor het Stedelijk Museum te gaan staan, dan kom je heel wat sneller binnen. Of we tippen een leuk plekje om te lunchen, een markt in de IJhallen of het uitzicht van A’dam lookout in de voormalige Shell toren. Het achterliggende idee is ook om de bezoekers wat meer te verspreiden, zodat niet iedereen tegelijkertijd naar het Van Gogh gaat.”

Een soort switch

“Het was heel grappig om te zien hoe de studenten city hosts de eerste dag begonnen, en hoe het nu gaat. Op de eerste dag was een aantal namelijk nog verlegen, maar halverwege de dag was er ineens soort switch. De city hosts stapten op toeristen af. Ineens hadden bezoekers het door en werden de studenten aan alle kanten gevraagd om foto’s te maken. Er ontstonden hele rijen! Studenten met een plattegrond werden omsingeld. Iedereen wilde de weg weten.”

Dikke kus

“En veel vragen hè: Waar is het Rijskmuseum, wat zijn de openingstijden, waar is de Bloemenmarkt, waar rijdt de tram. Elke ochtend beginnen we met een briefing en bespreken we leuke tips. Laatst stippelde een city host een hele route uit voor twee toeristen. Van het Museumplein naar Hannekes Boom, daar en daar moet je zijn, neem die tram, vergeet dit niet te bezoeken. De twee beloonden de student met een dikke kus. Hoe leuk is dat!”

House of Hospitality Amsterdam

Op 6 juli 2016 startte ‘House of Hospitality Amsterdam'. Het is een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, het beroepsonderwijs en gemeente Amsterdam. De ambitie is om de kwaliteit van service en gastvrijheid in Amsterdam te vergroten. House of Hospitality wil onder andere het beroepsonderwijs beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt en met vernieuwde onderwijsprogramma’s voor service-gerichtte opleidingen de instroom van jongeren bevorderen.