AMSTERDAM - Er verstrijkt weer een jaar. Er is een eind, maar ook weer een nieuw begin. En wat moet een Amsterdammer dan weten?

Een Amsterdammer zal nooit vuurwerk afsteken in de buurt van Artis, altijd ruim maken voor hulpverleners als er iets gebeurt en lege champagneflessen niet náást de glasbak zetten.

Knallen op de kop van Java

Dit jaar is er om twaalf uur een spetterende vuurwerkshow op de Kop van Java. U kunt het vuurwerk bekijken vanaf het Javaeiland en de Jan Schaeferbrug. Het thema is ‘Amsterdam UNITE’ en heeft te maken met de 180 nationaliteiten die in Amsterdam samenleven.

Busje komt zo

Op 31 december rijdt er rond en vanaf 20.00 uur tot 1 januari 1.30 uur géén openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro). Na 1.30 uur start het OV-nachtnet weer. Connexxion rijdt de hele nacht. De pont naar de Buiksloterweg vaart de hele nacht, behalve tijdens de vuurwerkshow. Het Centraal Station wordt vanaf 20.00 uur gesloten. Kijk voor de exacte tijden op de website van GVB of Connexxion.

Afgesloten

In en rond het centrum zijn op oudjaarsavond verschillende wegen afgesloten of alleen beschikbaar voor bestemmingsverkeer: Vanwege de vuurwerkshow op de Kop Java is de Jan Schaeferbrug en Kop van Java van 21.00 tot 1.00 uur afgesloten. De Noordwal van 23.00 tot 1.00 uur.

Oprotjes

Heeft u last van vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane tijden (namelijk op Oudejaarsavond van 18.00 tot 02.00 uur) dan belt u met 14 020. Of u vult onderstaand online formulier in. Bij levensbedreigende situaties belt u natuurlijk meteen 112. Vermoedt u dat er illegaal vuurwerk is opgeslagen dan belt u de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Zie: Melding maken

Gewond?

Niet dat we er bij voorbaat vanuit gaan dat er iets mis gaat tijdens de jaarwisseling, maar gaat het wél mis, dan is de EHBO hier:

  • Dam: Rokin bij de fontein (nr. 9)
  • Nieuwmarkt: politiebureau Keizerstraat 3
  • Leidseplein: politiebureau Lijnbaansgracht 219
  • Rembrandtplein: ter hoogte van de Bakkerstraat

Parkeren gratis, behalve….

Op 1 januari parkeert u gratis, behalve in stadsdeel Centrum, Zuidoost, op het NDSM-terrein in Noord en in het Diemerpark. In stadsdeel Centrum moet u op feestdagen betalen van 12.00 tot 24.00 of 04.00 uur (zoals op een zondag).
In stadsdeel Zuidoost betaalt u op feestdagen van 12.00 tot 21.00 uur. In stadsdeel Noord betaalt u op de NDSM-werf op feestdagen van 09.00 tot 23.00 uur.
Zie: Parkeren

Haal een zak

Vanaf 21 december kunt u speciale vuurwerkafvalzakken ophalen bij alle officiële vuurwerkverkooppunten, afvalpunten, stadsdeelwerven en stadsloketten. Deze zakken kunt u na het vuurwerk vullen met de resten en aanbieden bij het huisvuil. Uit het vuurwerkafval kan plastic en papier worden gemaakt!

Respecteer de boom

De boom was mooi en wij bedanken hem/haar voor het schitteren! Als u de de versiersels verwijdert en de boom respectvol dumpt op de juiste plek, kan gemeente er ook nog wat mee. Bomen worden namelijk duurzaam verwerkt en gebruikt om groene energie op te wekken en compost van te maken. Vanaf 2 januari worden er in Amsterdam weer twee weken lang kerstbomen opgehaald.
Zie: Afval

Zak naar buiten

Ieder stadsdeel heeft andere regels en tijden voor het buiten zetten van huisvuil rondom de feestdagen. Kies uw stadsdeel voor meer informatie.
Zie: Afval

Meer lezen?

Alles wat u moet weten