AMSTERDAM - Elk jaar worden in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week de Dutch Design Awards uitgereikt. Op zaterdag 28 oktober kreeg De Flat Kleiburg van NL Architects en XVW architectuur twee awards: de Future Award en een award in de categorie Habitat. De jury noemde het project een positief en helder signaal dat "communitybuilding" toekomst heeft. Deze aanpak biedt volgens de jury ook kansen voor vergelijkbare flats in binnen- en buitenland.

Er zijn veel gebouwen uit de jaren ‘60 en ‘70 die een renovatie verdienen in plaats van een sloophamer. De jury prijst het feit dat de architecten voor Kleiburg een oplossing vonden om het bestaande gebouw te behouden en te verbeteren. Kleiburg is een aantoonbaar succes, dat de kwaliteit van leven voor bewoners en omgeving echt verbetert.

Laatste honingraatflat

Kleiburg wordt sinds 1971 bewoond. Het gebouw is ontworpen door F. Ottenhof en is een voor de Bijlmer kenmerkende 'honingraatflat'. Alle andere honingraatflats zijn inmiddels afgebroken. Kleiburg wachtte hetzelfde lot.

Klusflat

In 2011 werd de flat gered van de sloop. Consortium De Flat maakte van Kleiburg een klusflat. De Flat renoveerde de buitenkant van Kleiburg. Kopers konden zelf de casco appartementen afbouwen. Daarbij was veel vrijheid; het werk moest wel binnen een jaar een bewoonbaar verklaarde woning opleveren. Het project was een groot succes. Eind 2016 was de renovatie voltooid.

Kleiburg al eerder in de prijzen

Op 12 mei kregen NL Architects en XVW architectuur ook de Mies van der Rohe Award 2017, de EUmiesaward 2017, voor hun renovatie van de flat Kleiburg. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor Europese architecten.