Maar liefst 120 foto’s van twee voormalig huisfotografen van de Tweede Kamer zijn momenteel te zien in Den Haag. De titel: Het andere moment. Ruim vijfentwintig jaar fotografie uit de Tweede Kamer.

Het zijn de schoonmakers, restaurantmedewerkers en bodes die de Tweede Kamer draaiende houden. Dat is althans de mening van Hans Kouwenhoven. Jarenlang was hij huisfotograaf van de Tweede Kamer en legde niet alleen politici vast maar vooral dat wat er achter de schermen gebeurde.

Kamerleden kunnen niet zonder hun tas
Volgens de fotograaf gaat het wel om duizend mensen die achter de schermen aan het werk en eigenlijk onmisbaar zijn om alles op rolletjes te laten verlopen. Hij bracht ze, samen met Jeroen van de Meyde, in beeld. Soms op onverwachte momenten zoals toen koningin Máxima de Kamer bezocht en het personeel op een kluitje bij elkaar stond in een afgelegen hoekje. Ook zij wilden wel graag even de koningin zien.

Op één van de foto’s die de tentoonstelling haalde, die nu vlakbij de publieke tribune te bezoeken, is te zien dat Kamerleden niet zonder hun tas kunnen. Geen Kipling rugzak of Kapten and Son rugzak. Het is een fraaie handtas die de bode bij zich draagt. “Nadat een Kamerlid was geïnstalleerd, ging ze op haar nieuwe plek zitten. Zonder haar handtasje, dus dat bracht de bode keurig achter haar aan.” Zo vertelt Kouwenhoven die het moment vastlegde.

Expositie is gratis te bezoeken
Een absoluut pixel-hoogtepunt is voor hem de foto die hij maakte van de kroning van de koning, zo vertelt hij Metronieuws. Inmiddels is Kouwenhoven fotograaf van de Eerste Kamer. Op Instagram zijn regelmatig momenten uit die setting te zien, door hem gefotografeerd.

De expo is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur gratis te bezoeken in de Statenpassage in het Tweede Kamergebouw. Bezoekers kunnen zich voorafgaand aan het bezoek online aanmelden of ter plekke via een van de aanmeldzuilen bij de ingang Lange Poten 4. Een legitimatiebewijs is verplicht.