AMSTERDAM - Iedere Slotermeerder kent het zwemstrandje aan de Sloterplas, maar lang niet iedereen weet waar je kan basketballen of dat er gemeenschappelijke moestuinen zijn. Met de app ‘Kijk! Een gezonde wijk’ kunnen bewoners vanaf 1 mei 2017 nieuwe plekken ontdekken en beoordelen én hun eigen favoriete locatie melden.

Slotermeer is uitgekozen voor een groot onderzoeksproject om via een mobiele app te meten hoe mensen de gezondheid in hun wijk ervaren. De Hogeschool van Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, stadsdeel Nieuw-West, de GGD en Eigenwijks hebben de handen ineen geslagen en geven dit project samen vorm.

Vanaf 2015 brainstormden onderzoekers en diverse bewoners samen over gezondheid en onderwerpen die zij belangrijk vonden. Aan de hand daarvan is een app gebouwd, waarmee vorig jaar november een proef werd gedraaid. Die proef trok landelijke media, onder meer de NOS en Communicatie Magazine besteedden uitgebreid aandacht aan deze zeer vernieuwende manier van onderzoeken.

Onderzoek sport- en spelmogelijkheden

Nu is het tijd om met heel Slotermeer op onderzoek uit te gaan. Daarom worden alle bewoners uitgenodigd om vanaf maandag 1 tot maandag 15 mei de wijk in te gaan. Deze keer onderzoeken we de sport- en speelmogelijkheden. Hoe is het huidige aanbod? Hoe is het gesteld met de kwaliteit en diversiteit? Wordt het veel gebruikt? Is het goed onderhouden? Met informatie uit de app kunnen verbeterplannen voor de wijk worden gemaakt.

Speurtochten in de wijk

Er zijn vier speurtochten uitgezet waarin tientallen plekken zijn opgenomen. Mensen kunnen op pad met de app, leuke nieuwe locaties in hun wijk ontdekken en deze meteen beoordelen. Maar er zijn in Slotermeer natuurlijk talloze mogelijkheden om te bewegen of sporten. Daarom kunnen deelnemers zelf ook direct leuke plekken melden: dat ene verscholen hoekje dat geschikt is voor yoga, een favoriet wandelpad of de allerbeste rekstok voor een koprol.

Prijzen

Onder de buurtonderzoekers worden mooie prijzen verloot. Wie de app gebruikt, maakt kans op een fiets, een sportschool-abonnement en een kookworkshop. Deze prijzen worden uitgereikt tijdens een speciaal eindevenement op zaterdag 20 mei tussen 13.00 en 17.00 uur in De Meervaart. Ook worden daar de onderzoeksresultaten gepresenteerd en zijn er diverse workshops en voorstellingen.

Hoe werkt het?

De gratis app: Kijk! Een gezonde wijk is vanaf 28 april te downloaden via de Google play of App store. Mensen kunnen zelfstandig op pad of meelopen met een groepje. Aanmelden hiervoor kan bij Karin Kauw: karin@eigenwijks.nl of 06 3331 9686.

Meer informatie is te vinden op www.kijkeengezondewijk.nl en via www.facebook.com/kijkeengezondewijk.