AMSTERDAM - De oudste inwoner is 94, de jongste 24. In juli kregen zij al hun sleutels en zaterdag 23 september is de officiële opening van de Augustanahof. Buurtbewoners zijn welkom en kunnen zien hoe een bijzondere hofgemeenschap vorm krijgt in Bos en Lommer.

De Augustanakerk, gebouwd in 1957, is door de Amsterdamse Lutherse Diaconie omgebouwd tot hof. Er zijn zestien huurwoningen en de hof heeft nadrukkelijk een buurtfunctie. Van de bewoners van de Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof- en buurtactiviteiten. Een voorbeeld is de wekelijkse burenmaaltijd van de Erasmus Eetclub. Het voormalig liturgisch centrum is omgebouwd tot een kapel voor kleinschalige vieringen. Buurtbewoners kunnen hier de stilte zoeken of een kaarsje branden. Eén van de woningen is als gasthuis ingericht voor jonge vluchtelingen die tijdelijk een plek nodig hebben. Deze jongeren maken ook deel uit van de hofgemeenschap en doen mee met de activiteiten.

Buurtbewoners welkom

Bezoekers hebben op zaterdag 23 september de gelegenheid om het gebouw te bekijken. Het koor ‘Bos & Lommer zingt’ treedt op, pianist en bewoner Matteo Mijderwijk geeft mini-concerten, in de kapel klinken gedichten van bewoners, er zijn voetmassages en een fotopresentatie van buurtbewoonster Nora Pruim die het hele bouwproces fotografeerde. In de stiltetuin is een ‘silent disco’. Wethouder Laurens Ivens verricht de officiële opening.