AMSTERDAM - Op zaterdag 11 februari heeft Het Amsterdams Lyceum de jubileumpenning van de stad Amsterdam ontvangen. De onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Simone Kukenheim tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de school in de Stadsschouwburg Amsterdam.  

Het Amsterdams Lyceum werd 100 jaar geleden gesticht door dr. C. P. Gunning en is het oudste lyceum van Nederland. Het schooltype ‘lyceum’ was destijds nieuw voor Amsterdam. In 100 jaar is de school uitgegroeid tot een icoon in het Amsterdamse onderwijsaanbod. Het schoolgebouw, in de stijl van de Amsterdamse School, is daarnaast van grote culturele en kunsthistorische waarde voor de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stichter van de school zich buitengewoon moedig opgesteld door zich te verzetten tegen het gedwongen vertrek van Joodse leerlingen en leraren. De school heeft tijdens de oorlogsjaren ook gediend als onderduikplek.

Jubileumpenning De Jubileumpenning is in principe voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 25 jaar daarboven) bestaan.