AMSTERDAM - Vanaf 1 januari zijn het speelterrein en de kinderboerderij van Jeugdland rookvrij.

Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost en Jeugdland willen hiermee een bijdrage leveren om kinderen vrij van rook te laten opgroeien. Jeugdland vraagt alle bezoekers en medewerkers het speelterrein en de kinderboerderij voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Zo beschermen we de kinderen tegen het schadelijke meeroken en de verleiding van roken.

Wat verandert er op Jeugdland?

Iedereen is en blijft welkom. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Op de parkeerplaats van Jeugdland komt een overdekte rookplek. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de coördinator op Jeugdland. Telefonisch bereikbaar op 020 665 9885.

Veilig en gezond

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin en kinderboerderij bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. De gemeente zet zich dan ook in voor een Rookvrije generatie. Ook andere organisaties doen hier actief aan mee. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden.

Zie ook