AMSTERDAM - Japanse duizendknoop, een plant met een naam zo mooi, en een groeilust van hier tot Tokio. In Amsterdam houden we je in de gaten, en lusten we je rauw.

Japanse duizendknoop is een mooie plant, vast ook een nuttige plant, het gaat over de Fallopia Japonica. Heb je hem in de tuin - en waarom niet, want prachtig is ie – hou hem dan klein. Of eet hem op.

Stoer, hardnekkig én lekker

Want Japanse duizendknoop kun je eten. Bijvoorbeeld als compote, maar ook rauw. Ooit nam iemand een mooie plant mee uit Japan, en zette hem in de tuin. Zo moet het ongeveer zijn gegaan, want van origine groeit de plant niet op Hollandse bodem. De Japanse duizendknoop groeide en groeide. En daar was een probleem. Want die Japanse plant verdringt kruiden en struiken, wurmt zich door bestrating en asfalt en komt bij u thuis via scheuren in uw fundering. Japanse duizendknoop is stoer, hardnekkig, én erg lekker!

Jonge scheuten

In maart en april schieten de stengels van de Japanse duizendknoop uit de grond. De stengels zijn lang en hol, met zijtakken en grote bladeren. De plant heeft in de bloei crèmewitte, soms witroze bloemen. Mooi dus! De jonge stengel is buigzaam, later wordt hij dikker en krijgt rode spikkels. De planten kunnen groeien tot ten minste een meter hoog. En de jonge scheuten van Japanse duizendknoop kun je dus eten.

Compote van Japanse duizendknoop

De plant is familie van de rabarber, en daar doet de smaak aan denken. Een lekkere compote maak je zo, aldus kok Giel Kaagman: ‘Pluk een kilootje jonge scheuten, was ze, snij ze in stukjes. Zachtjes opzetten met 400 gram rietsuiker en een vanillestokje. Drie kwartier laten pruttelen, en vervolgens door een zeef drukken. Het zeven is belangrijk, want anders eet je ook de lange vezels, en dat is niet lekker’. Aan de plant wordt trouwens ook geneeskracht toegedicht. Zo zou hij de weerstand verhogen en werken tegen ontstekingen en overgangsklachten.

Meer weten?

Amsterdam houdt bij waar de plant zich bevindt. Zo weten gemeentelijke hoveniers waar zij zorgvuldig te werk moeten gaan (en weet ú waar u dit lekkere hapje plukt). Maaien en afvoeren, denkt u? Dat helpt niet. Verwijder je de plant niet met wortel en al, dan loopt hij geheid weer uit. En het maaisel mag ook absoluut niet bij het gewone groenafval. Elk stukje plant gaat weer groeien.

Meer eten?

U mag de Japanse duizendknoop plukken op openbaar terrein. Let wel op dat u de juiste plant plukt. Amsterdam gebruikt géén bestrijdingsmiddelen (trouwens, daar schrikt de Japanse duizendknoop toch niet van).

Uit eten? Restaurant Kaagman & Kortekaas in de Sint Nicolaasstraat maakt heerlijke hapjes met de Japanse duizendknoop!