AMSTERDAM - De redactie van FavorFlav heeft de Food Top 100 van 2019 zojuist bekend gemaakt. Culinair journaliste en tv- en kookboekenmaker Janny van der Heijden is de grote winnaar van de avond. Maar nog vele andere prachtige namen hebben een mooie plek weten te veroveren in de lijst. Naast Janny staan Miljuschka Witzenhausen (presentator en kookboekenschrijver) en Freddy Tratlehner (rapper Vjèze Fur, zanger, presentator, kookboekenschrijver) op nummer twee en drie. Alle drie hebben ze bewezen dit jaar een hele grote invloed te hebben gehad op het onder de aandacht brengen van lekker eten bij de Nederlandse consument.

Drie culinaire toppers
Janny van der Heijden is de terechte winnaar volgens het juryrapport. 2019 was echt een succesjaar voor deze grande dame van de culi-journalistiek. Samen met haar mede-presentator André van Duin verpulverde zij het ene na het andere kijkcijferrecord. Dat zij véél meer kan dan guitig proeven in Heel Holland Bakt, blijkt uit de bekroning met het Mes van Johannes, een prestigieuze prijs die ze onlangs kreeg van de Stichting Gastronomische Bibliotheek. Een erkenning voor haar complete oeuvre als culinair journalist en publicist.

Ook Miljuschka Witzenhausen heeft haar tweede plek in de lijst meer dan verdiend. Miljuschka schreef verschillende kookboeken (zoals Lekker Miljuschka en Miljuschka’s Street Food Vietnam) en doet het erg goed op televisie. Zo is ze te zien op 24Kitchen, als voedingsdeskundige in RTL Boulevard en op dezelfde zender bij Topchef Academy. Extra bonuspunten: haar Instagram (bijna 300.000 volgers!) waar ze met verve haar curves uitdraagt. Vetrolletjes? Die worden gekoesterd! Want ‘Creamcheese + Sugar = Happy Rolls’, zo schreef ze onder haar Insta-vetrolletjes-foto. Meer dan 62.000 likes, BAM!

Of het nu rappen is of koken, alles wat Freddy Tratlehner doet, doet hij goed. Alles is volkomen over de top en dat is nou juist zo leuk. De derde plek in deze lijst kon ook niet anders dan naar deze fantastische alleskunner gaan. Hij maakt absurdistische kookvideo’s in zijn eigen kleine keukentje en zet die op Instagram, zijn boek Lekker Fred is net uit en nu al een groot succes. Daarnaast is hij ook nog te zien bij de VPRO en inmiddels wil bijna iedereen wel een potje koken met Freddy.

De lijst der lijsten
Voor alweer het vierde achtereenvolgende jaar is de lijst met een ode aan de movers en de shakers van de Nederlandse gastronomie bekendgemaakt. Het is een likkebaardend lekkere lijst met 100 prachtige namen. Een bonte mix van (sterren)chefs, foodproducenten, restaurateurs, startups, culinair journalisten, cocktailshakers, merkenbouwers en andere belangrijke spelers uit de culinaire scene.

FavorFlav licht graag de totstandkoming van de lijst toe:“Wie zijn anno 2019 dé smaakmakers in de wereld van eten en drinken? Dat is de vraag die we ons ieder jaar weer stellen bij het construeren van de FavorFlav Food Top 100. Maanden zijn we bezig met het beantwoorden van de vragen: Wie doen ertoe in de Nederlandse culinaire scene? Wie bepaalt wat wij eten en drinken? Wat eten we en waar bestellen we dat? Wie straalt of faalt? En vooral: wie doet dat in dít jaar? We observeerden, luisterden, schreven mee. En zo ontstond er gaandeweg een longlist met bijna tweehonderd kandidaten. Suggesties ontvingen we ook van lezers van FavorFlav en – nieuw - van onze Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst; Joris Bijdendijk (Rijks, Wils), Jonnie en Thérèse Boer (De Librije), Robert Kranenborg en Jacob-Jan Boerma (De Leest, The White Room).”

Wil je alle namen in deze lijst der lijsten bewonderen? De FavorFlav Food Top 100 is te zien op https://favorflav.com/images/FavorFlav_Top_100_2019_WEB_3.pdf

Over FavorFlav
FavorFlav.com is dé site waar lekkerbekken dagelijks hun culinaire fix krijgen. Het online foodmagazine staat voor onafhankelijke foodjournalistiek en wordt gemaakt door een gedreven redactieteam. De samenstelling van de Top 100 is in handen van Editor in Chief Sharon van Lokhorst en FavorFlav Founding Editor en culinair journalist Marcus Polman.

Uitgever is PilotStudio, onder andere bekend van Amayzine.com, Franska.nl en producent van succesvolle tv-programma’s (Hoe Heurt het Eigenlijk, Jinek, Ladies Night en Beste Kijkers). Met een gemiddeld bereik van 275.000 unieke bezoekers per maand heeft FavorFlav in korte tijd een dagelijks groeiende fanbase van eetliefhebbers opgebouwd die zich herkennen in de kwaliteit waar FavorFlav voor staat.