AMSTERDAM - Jacqueline Bongartz (Leiden, 1966) zal per 1 december 2019 aantreden bij het Stedelijk als zakelijk directeur.
Samen met directeur Rein Wolfs zal zij de statutaire directie van het museum vormen, met Wolfs als voorzitter.
Jacqueline Bongartz zal de dagelijkse en zakelijke leiding van het Stedelijk op zich nemen en verantwoordelijk zijn voor de organisatorische kant van het museum.


Jacqueline Bongartz brengt meer dan 25 jaar zakelijke ervaring met zich mee in financiële en leidinggevende functies, als financieel directeur recentelijk bij Blokker, Ballast Nedam en Vialis, onderdeel van VolkerWessels.
Eerder was zij partner bij KPMG en vervulde daar diverse consultancy functies.
Vanuit haar persoonlijke affiniteit met moderne kunst was zij enkele jaren penningmeester van de Nederlandse Galerie Associatie.

Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht van het museum: “Wij hebben in Jacqueline Bongartz een allround manager gevonden, met bewezen leidinggevende kwaliteiten en ruime ervaring als bestuurder, met kennis uit andere sectoren dan de culturele, en dat is welkom.
Zij opereert warm, sterk en rechtvaardig, is een goede communicator, en begrijpt de opdracht die het Stedelijk Museum heeft.”

Jacqueline Bongartz: “Het Stedelijk Museum heeft een roemruchte geschiedenis, een fantastische collectie en een prachtig gebouw.
Het is een eer en een voorrecht dat ik samen met Rein en het team aan de slag mag gaan om de toekomstplannen voor het Stedelijk uit te werken en de ambities waar te maken.
Om samen te waarborgen dat het instituut midden in de veranderende omgeving zijn relevantie blijft behouden.”

Rein Wolfs, per 1 december directeur van het Stedelijk Museum: “Ik verheug me zeer op de samenwerking met Jacqueline en heb er alle vertrouwen in om samen met haar en onze fantastische staf het Stedelijk fit te maken voor de uitdagingen van de toekomst.”

De nieuwe zakelijk directeur is benoemd na positief advies van de ondernemingsraad van het museum en nadat het college van burgemeester en wethouders is gehoord.

Wethouder Meliani (Kunst en Cultuur) laat weten: “Ik ben blij met de benoeming van Jacqueline Bongartz. Met haar komst is de directie van ons Stedelijk Museum zowel artistiek als zakelijk compleet. Ik zie uit naar een fijne samenwerking.”