AMSTERDAM - Hey daar! Ben je het zat om elke ochtend je voordeur te openen en een stapel ongewenste reclamefolders te zien? Nou, ik heb goed nieuws voor je. Er is een geweldige oplossing genaamd de ‘ja-ja-sticker’. In dit artikel gaan daar dieper op in. Ook bespreken we andere stickers die je bij de voordeur kunt plakken en hoe je zelf dat soort stickers kunt maken bij Sticker.nl.

Wat is de ja-ja-sticker?

We hebben allemaal wel eens van de nee-ja-sticker en nee-nee-sticker gehoord. Ze zijn ontworpen om ons tegen ongewenste reclame te beschermen. Met de nee-nee-sticker geef je aan dat je geen reclame én geen huis-aan-huisbladen wilt ontvangen. Met de nee-ja-sticker geef je aan dat je geen reclamefolders wil ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen. De ja-ja-sticker is anders. Hij keert de rollen om! Met deze sticker geef je aan dat je wél geïnteresseerd bent in reclame en huis-aan-huisbladen. Dit betekent dat je alleen nog maar folders en huis-aan-huisbladen ontvangt als je de ja-ja-sticker op je brievenbus geplakt hebt. Als je geen reclame en huis-aan-huisbladen wil ontvangen hoef je tegenwoordig dus geen actie meer te ondernemen. De ja-ja-stickers zijn op te halen bij de gemeente waar je woont. Heeft jouw gemeente dat systeem nog niet, dan kun je de andere stickers daar ook ophalen.

Handhaving ja-ja-stickers

Hoewel er best wat protesten van plaatselijke ondernemers waren tegen de ja-ja-stickers zijn deze in een aantal gemeenten inmiddels wel ingevoerd. De stickers gelden onder andere in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Rotterdam, Den-Haag, Leiden en Tilburg. In het begin handhaafden gemeenten nog niet, maar in Amsterdam kunnen adverteerders die de regels overtreden tegenwoordig per verkeerd bezorgde folder 500 euro aan de gemeente betalen. Als adverteerder kun je je dus maar beter aan de regels houden. Bij het systeem met de nee-nee-sticker en de nee-ja-sticker hadden gemeenten geen bevoegdheid om adverteerders die de regels overtraden aan te pakken. Nu dus wel. In dat opzicht is het nieuwe systeem een vooruitgang.

Andere stickers voor bij de voordeur

Ongewenste reclame in de brievenbus is niet het enige waar mensen zich aan ergeren. Hoe vervelend is het als je net zit te eten en er komt een verkoper of collectant langs. Of wat dacht je van een Jehova’s getuige die het Woord van God langs komt brengen terwijl je net die dag een keer kunt uitslapen. Ook voor dat soort situaties zijn er stickers die je bij de voordeur kunt plakken. En nu mensen steeds meer online bestellen kan het ook handig zijn om met een sticker instructies voor pakketbezorgers achter te laten. Bijvoorbeeld of pakketten wel of niet bij de buren bezorgd mogen worden als je niet thuis bent. En of je wel of geen pakketten van buren wil aannemen.

Zelf stickers maken voor bij de voordeur

Voor de verschillende situaties hierboven kun je kant-en-klare stickers bestellen, maar dan krijg je een ratjetoe aan stickers. Daarom kun je ook zelf stickers maken. Dit kan bij Sticker.nl . Dit kan op verschillende manieren. Je kunt met een grafisch programma een ontwerp maken en deze aanleveren via de website of je kunt met de gratis ontwerpmodule op hun site een ontwerp maken. Je kunt zelf de vorm, afmeting en het materiaal bepalen. Ook kun je bij de ontwerpmodule uit allerlei lettertypes en kleuren kiezen, de grootte en de plaatsing van de tekst bepalen. Daarnaast kun je een afbeelding of logo toevoegen en een achtergrondkleur kiezen. Ben je tevreden met het ontwerp? Dan kun je de bestelling plaatsen. Omdat geldt: hoe meer stickers tegelijk je bestelt hoe goedkoper de prijs per sticker, kun je er ook meteen wat meer bestellen en deze aan familie, vrienden en/of buren cadeau geven. Zo’n presentje wordt vast door veel mensen op prijs gesteld.