AMSTERDAM - Na drie dagen vol inspirerende workshops, creatieve samenwerkingen en heel veel doodlen, stonden zaterdagavond de beste doodle-kunstenaars ter wereld in de schijnwerpers om hun doodles aan de internationale jury te presenteren. Vanuit de glazen koepel van Capital C, wat omgetoverd werd tot broedplaats van de 62 creatieve geesten die verbinding met elkaar zochten, maakte Humberto Tan de wereldwijde winnaar bekend van de vierde editie van Red Bull Doodle Art 2023.


"Ik realiseer me nog niet helemaal wat er gebeurt. Toen ik besloot om mee te doen had ik nog nooit een doodle gemaakt en nu sta ik hier, ik ben sprakeloos.", vertelt de 25-jarige Chiara Croca, winnares van Red Bull Doodle Art 2023.

De winnende doodle van Chiara, wat een kwetsbare en bemoedigende illustratie is van wat ze wil bereiken in het leven, ontstond terwijl ze in haar bed aan het bellen was. Het bracht haar naar de World Final in Amsterdam, waar ze net als de andere finalisten de kans kreeg om haar creatieve hersenspinsels aan een wereldpubliek te tonen. Haar winnende NFT-kunstwerk bevat Burnt Toast's kenmerkende pastelkleuren en heeft een plek gekregen op de blockchain.

Het oordeel van de jury

Jurylid Anna Nooshin sprak vol bewondering over de winnende doodle: "

Ik vond het heel erg mooi hoe Chiara in haar werk een bepaalde stilte heeft laten zien. Ze heeft dat weten te vangen in een hele gedetailleerde setting, een setting waar je bij wilt zijn."

Samen met de toonaangevende Mr Doodle (Sam Cox) uit het Verenigd Koninkrijk, de Canadese gerenommeerde kunstenaar Burnt Toast (Scott Martin), Ayaka Toyomasu uit Japan, winnares van Red Bull Doodle Art 2017 en Red Bull freerun atleet Noa Diorgina vormde Anna Nooshin het internationale jurypanel.

Doodlen als serieuze kunstvorm

Doodlen, iedereen doet het weleens. Het zijn die tekeningen die je maakt tijdens het bellen of in de les. Voor de één gewoon een simpele schets, voor de finalisten een ware kunstvorm. Jyoti Dhanpal vertegenwoordigde Nederland op de Red Bull Doodle Art World Final en is een ervaring voor het leven rijker:

"We hebben tijdens de workshops heel veel samen moeten doodlen en samen creatief bezig zijn brengt je echt dichter bij elkaar. Je bedenkt samen wat je gaat maken en daarbij heeft iedereen zijn eigen stijl. Het is heel mooi om dat bij elkaar te zien komen."

Het Doodle inzendingen van alle 62 finlalisten, inclusief Jyoti Dhanpal, kan hier bekeken worden.