AMSTERDAM - Uit heel Nederland zijn inzendingen binnengekomen van personen en of organisaties die in een minuut durende zelfgemaakte vlog iets vertellen.


Dit jaar waren de Nationale Vrijwilligersprijzen op zoek naar verhalen: “Vertel wat u/jullie aangrijpt in uw/jullie vrijwilligerswerk. Wat maakt wat u/jullie doen zo mooi?” Neergezet in een vlog van een minuut! Er zitten ook Amsterdamse inzendingen bij, zoals het project ‘plaquette Vlooienburg’ van Anita Mizrahi en Gonny van Oudenallen. Hoe zij een basisplan, van bewoner van Duitse afkomst, Randolf Wörner afkomstig dat stil was gevallen, oppakten. Waarna zij er zelf nog ruim 3 jaar met de nodige creative invalshoeken er over hebben gedaan om een plaquette voorstel er doorheen te krijgen.

Kortom …. na bijna 30 jaar is de plaquette er gekomen: ter herinnering aan de niet teruggekomen bewoners (vaak vermoord of omgekomen in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945) die op de plek woonden waar nu de Stopera staat!

‘Plaquette Vlooienburg’(Stichting Zij-krik) is een van de 346 deelnemers aan de wedstrijd. Wij zagen bij het bekijken van de inzendingen overigens niet ‘heel veel’ Amsterdamse vrijwilligers/organisaties meedoen in 2023. Terwijl er toch veel Amsterdamse vrijwilligers zijn! Iets voor 2024 om te onthouden!

De komende weken selecteert een selectiecommissie 80 winnaars en zes genomineerden. Op woensdag 29 maart 2023 maken zij bekend wie die zes genomineerden zijn: Die winnen allen 2.000 euro en de winnaar van die zes, de hoofdprijs van 15.000 euro! De 80 winnaars van de derde prijs maken zij bekend tijdens de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen op vrijdag 16 juni as. Deze ontvangen allen 750 euro! Het totale prijzengeld is dus 85.000 euro!