AMSTERDAM - De rijbaan van de Mauritskade tussen het Rhijnspoorplein en Alexanderplein is in slechte staat. Dit betekent dat het asfalt en de onderliggende fundering van de weg vervangen moet worden. Omdat de weg dan toch opengebroken wordt, voeren Liander en Waternet ook gelijk werkzaamheden uit aan de leidingen. De werkzaamheden aan de Mauritskade starten dit najaar. Donderdag 16 maart is er van 17.00 tot 19.00 uur een informatiebijeenkomst in de Raadzaal in het Koninklijk Instituut voor de Tropen om al uw vragen te stellen.

Wat gaan we doen?

De belangrijkste wijziging in het nieuwe ontwerp is dat het wegvak tussen Rhijnspoorplein en ’s Gravesandestraat wordt ingericht met twee keer één rijstrook. Op dit moment ligt er twee keer twee rijstroken. Dit doen we om een wandelboulevard met dubbele bomenrij langs het water mogelijk te maken. Daarnaast zijn de leidingen die onder de grond lopen aangetast door de wortels van de bomen. Deze worden ook vervangen.

Gevolgen, kappen van 37 bomen en afsluiting Mauritskade

Op het deel van de Mauritskade dat vernieuwd wordt, staan 37 bomen. Deze bomen kunnen tijdens de werkzaamheden niet blijven staan. Uit onderzoek is gebleken dat de wortels van de bomen in de leidingen groeien waardoor deze zijn verstopt. Als deze leidingen vernieuwd worden, moeten de wortels ook weggehaald worden. Een bomenexpert heeft vastgesteld dat de bomen als gevolg hiervan zullen afsterven. Daarnaast drukken de wortels van de bomen de tegels op het fietspad omhoog waardoor het fietspad niet meer in goede staat is. Voor de kap van deze bomen is een kapvergunning toegekend.

Informatiebijeenkomst op 16 maart

Om u te informeren over de werkzaamheden en wat dat voor u als ondernemer of bewoner betekent, bent u welkom bij de informatieavond op donderdag 16 maart. Van 17.00 uur tot 19.00 uur kunt u in de Raadzaal in het Koninklijk Instituut voor de Tropen al uw vragen stellen. Naast de projectleider en directievoerder van gemeente Amsterdam is er ook een expert van het bureau Bomenwacht aanwezig om de noodzaak tot de kap nader toe te lichten.